Наскоро проведено изследване установи, че колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малка е вероятността от появата на нови мутации на коронавируса, съобщава австрийското издание Der Standard.

Експертите са единодушни, че ваксините осигуряват най-добра и надеждна защита срещу Sars-CoV-2 и намаляват риска от тежко протичане на заболяването с над 90%. Днес обаче готовността за ваксиниране е в застой. Причините вероятно са в разпространените митове, полуистини и невярно тълкуване на информациите. Едно от убежденията е, че ваксините насърчават вирусните мутации и потенциалните нови варианти на Sars-CoV-2, които могат да заобиколят имунния отговор на организма. Това предположение беше опровергано от учени в Балтимор, САЩ, които изследваха връзката между хора със завършен цикъл на ваксиниране и честотата на мутиране на новия Делта вариант в 20 страни (Австралия, Франция, Германия, Индонезия, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Мексико, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Сингапур, Испания, Швейцария, Швеция, Турция, США и Великобритания) за периода 20 юни-30 юли.
Експертите открили, че в 16 държави рискът от появата на мутации намалява с увеличеният брой на ваксинираните жители. Това категорично потвърждава, че пълното ваксиниране срещу Sars-CoV-2 потиска неговото мутиране.
Учените подчертават, че имунизирането не е само лично решение. А, ваксинирайки се, вие не само намалявате опасността да заразите околните, а и да предотвратите мутирането на вируса.

Сподели във Facebook