Здраве

14 Януари 2010

2330

Животът днес

Вечната младост – мисията е възможна?

Лекарство, използвано при пациентите с трансплантирани органи, може да удължава живота на мишките с близо една трета. Обнадеждаващите резултати са от мащабно американско изследване, публикувано в сп. Nature и цитирано от авторитетни медии като британския в. „Таймс” и Би Би Си.

Проучването за пореден път провокира мечтите на човечеството за откритието на „еликсир на живота”.  Мъжките мишки, на които бил даван рапамицин, регистрирали увеличение на продължителността на живота с 28 процента, а женските – с 38. Изследователите се надяват, че откритото за пръв път в почвения състав на Великденските острови в Тихия океан вещество в бъдеще ще се използва и като лекарство за удължаване на живота при хората. Ранди Стронг от университета в Тексас и член на екипа обяснява на страниците на списание Nature: „Вярваме, че това е първото убедително доказателство как посредством медицинска терапия процесът на стареене дори при хората може да бъде забавен, а продължителността на живота – удължена.”

Колегата му Лин Кокс, професор от университета Оксфорд, допълва, че   „това е едно изключително вълнуващо изследване. Особено интересно е, че  лекарството е повлияло дори на възрастни мишки. От научна гледна точка е много по-добре, ако бъде открито лекарство за дълголетие, което да започне да се приема от определена възраст нататък, отколкото да се налага цял живот да се подлагаме на терапии срещу стареенето”.

Според учените на този етап рапамицинът е опасен за здрави хора. В съвременната медицинска практика той се използва основно за потискане на имунната система при пациенти с трансплантации, за да се намали рискът от отхвърляне на новите органи. Освен това медикаментът се употребява при кардиологични операции и е тестван за възможните му антиракови свойства.
Двама от водещите геронтолози в света – Мат Кебърлайн и Браян Кенеди от Университета Вашингтон, предупреждават, че здрави хора изобщо не трябва да обмислят възможността да приемат рапамицин, за да забавят процеса на стареенето. Според тях  „потенциалните имуносупресивни ефекти на това лекарство са опасни и увеличават уязвимостта на човека към заболяване. В този смисъл рапамицинът може много повече да навреди на здравите хора, отколкото да им помогне”.

Тепърва учените и фармаколозите ще съсредоточат усилията си около изследването на рапамицина и създаването на хапче на дълголетието, което да забавя процеса на стареенето, но без да има опасни странични ефекти.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80