Отказът от месо увеличава опасността от фрактури на костите с 43%, установиха специалисти от Великобритания. Причината е в недостатъчната употреба на белтъчини и калций. Въпреки това вегетарианската диета е полезна за здравето, затова хората трябва внимателно да преценят всички рискове и преимущества, когато променят начина си на хранене. Резултатите от последното изследване на учени от Оксфордския университет са публикувани в списание BMC Medicine.

Счупванията в зряла и напреднала възраст са често явление, което е сериозен проблем на здравните системи по целия свят, отбелязват експертите.

Предишни изследвания доказаха, че отказът от месо намалява количеството на калция и белтъчините в организма, което понижава минералната плътност на костите и ги прави по-чупливи. Сега обаче учените решиха да установят доколко вегетарианството увеличава риска от фрактури. За тази цел те анализирали данните на 54 898 души. 29 380 участници в изследването употребявали месо, 8037 – само риба, а 15 499 били вегетарианци. Специалистите ги наблюдавали в продължение на 16 години. Оказало се, че рискът от счупвания при хората, които не консумирали месо, като цяло е повишен с 43%. Фрактурите на бедрените кости обаче се срещали два пъти по-често. При жените, особено в менопауза, опасността била още по-голяма. Допълнителен риск носела недостатъчната физическа активност.

Сподели във Facebook