Здраве

25 Ноември 2014

2831

Животът днес

Винотерапията – извор на жизненост и дълголетие

Доц. д-р Димитър ПОПОВ

Има една максима, че всичко ново е добре забравено старо. Това в пълна мяра важи за винотерапията, едно „ново” направление в медицината и козметологията, което започна стремително да набира скорост след 1991 г., когато за първи път чрез устата на френския професор д-р Серж Рено по американския канал CBS News светът чу простичкото обяснение на тайнствения „френски парадокс”, измъчващ от дълго време диетолозите. 

Според учения, въпреки определено нездравословната кухня на французите, включваща значителни количества наситени мазнини (например любимият на французите гъши пастет съдържа  45% липиди), те са 3,5 пъти по-малко изложени на риск от сърдечносъдови проблеми и смъртността от подобни заболявания при тях е с цели 56% по-ниска в сравнение с американците. А причината за този необичаен феномен е... консумацията на червено вино – една до три чаши дневно. Година по-късно известният френски кардиолог Мишел дьо Лоржерил посочи „виновниците” за магическото действие на червеното вино – полифенолите (антоциани, флавоноиди, ресвератрол, фенолни киселини, танини и т.н.). 

Раждането на нови идеи, още повече – революционни, в науката обикновено минава по възможно най-трудния път. Било поради скептицизъм и традиционализъм, било поради най-банална професионална завист. В унисон с казаното концепцията на двамата французи първоначално е посрещната с яростна съпротива, но впоследствие, под напора на многото факти и наблюдения, светът призна лечебното и профилактично действие на виното срещу най-страшните болести на съвремието –сърдечносъдовите и раковите. 

Трябва да признаем обаче, че чудодейните качества на виното са били известни и преди стотици години на почти всички народи, които са познавали искрящата и опияняваща напитка. В частност в Тракия, където най-вероятно е произведено първото вино в света, то се е използвало от жените за подмладяване и разкрасяване. Според великия древен лечител Хипократ целебното действие на червеното вино може да се сравни единствено с меда и женското мляко. Ето защо той препоръчвал тази чародейна напитка както на болни, така и на здрави. По думите на Асклетид, ученик на Хипократ, “Могъществото на боговете едва ли може да се сравни с ползата, която виното принася”. Платон нарича виното “мляко на стареца”. Лечебните свойства на виното са упоменати и в Омировата Илиада.  

Антибактериалното му действие е познато от векове.  

Във винена среда бързо загиват микроорганизмите, причиняващи страшните болести туберкулоза, малария и холера. Затова при епидемии най-малко засегнати са се оказвали регионите с висока консумация на вино. С целебното действие на виното е свързана и една любопитна история със знаменития френски кардинал Дьо Ришельо. Негово светейшество търпяло сериозни страдания в храносмилането, особено в заключителната му част. По тази причина твърде често закъснявал за аудиенциите си. Личният му лекар му препоръчал след хранене редовно да изпива… чаша червено вино. И чудото станало – височайшата особа се избавила от страданията. От тогава това чудодейно вино носи наименованието “Микстурата на Ришельо”. 

Идеята за комплексното благотворно въздействие на виното, особено червеното, върху човешкия организъм намери съвременно превъплъщение в създадения през 1999 г. от съпрузите Матилд и Бертран Томас първи център за винотерапия,
 
разположен на петнадесетина километра от Бордо, край термалните извори на Кодали (Les sources de Caudalie), в най-типичния за Франция винарски регион. И така, стартът е даден. В резултат за по-малко от две десетилетия в света с мълниеносна скорост (в т.ч. и у нас) като гъби изникнаха стотици SPA центрове, в които се предлагат всевъзможни винотерапевтични процедури и „глезотии” – пилинг с гроздови чепки, вани с вино, мед и целебни билки, масаж с масло от гроздови семки, консумация на различни лечебни вина и т.н. и т.н. Всичко това при мека, приглушена светлина и под звуците на тиха, нежна музика. Конкуренцията в бранша е невероятна, тъй като този бизнес се оказа изключително доходоносен. Добре известно е, че човек цени най-много здравето и красотата, особено личната, и е готов на сериозни разходи в името на това. Страстни поклонници на тази релаксираща, тонизираща и подмладяваща процедура са световни звезди като Мадона, Джулия Робъртс, Катрин Зита-Джоунс, Дженифър Лопес, Брус Уилис и др. 

Сериозните и задълбочени изследвания с най-съвременните аналитични методи показаха, че във виното се съдържат над 600 вещества. Повечето от тях оказват мощно профилактично и терапевтично въздействие върху човешкия организъм. Безспорно,
най-значим ефект оказват полифенолните съединения,  

с които, както вече споменахме, беше обяснен прочутият „френски парадокс”. Сред тях лидира стилбеноидът ресвератрол, на който през последните години се приписват невероятни, почти магически ефекти – мощно антиоксидантно, противостарително и общоукрепващо организма действие, подпомагане на един от най-важните процеси – регенерирането на клетките, подобряване на дейността на нервната и сърдечносъдовата система, на мозъка и т.н. Установено беше, че червените вина съдържат около десет пъти повече ресвератрол (от 5 до 20 мг/л) от белите. Най-високо е неговото съдържание в сортовете грозде Пино ноар, Каберне Совиньон и Мерло. Редица благотворни ефекти на виното се дължат и на биофлавоноидите – катехини, проантоцианидини, рутин, цитрин, кверцетин и т.н. В основната си част те се съдържат в чепките, гроздовата ципа и в семките. Броят на тези съединения в растителния свят е колосален – над 20 000, много от които се съдържат и в гроздето, откъдето попадат във виното. Бидейки мощни антиоксиданти, биофлавоноидите инактивират свободните радикали, способстващи за преждевременното стареене на организма, и спомагат за регенериране на други антиоксиданти, „пострадали” в битката с нашествениците, повишават имунитета, подобряват еластичността на капилярите и т.н.  

В присъствие на биофлавоноиди активността на витамин С нараства цели 20 пъти! 

Единодушно е мнението, че последните са гаранти за дълъг живот на клетките, т.е. за дълголетие на организма. Във виното е открит невероятен набор от витамини (С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12) и минерали – калций, магнезий, желязо, цинк, манган, кобалт, титан, фосфор, флуор, хлор, йод, сяра и още много други. Съдържащите се в него органични киселини (винена, ябълчна, млечна, янтарна, оцетна, лимонена, пировиноградна, оксалова, диоксифумарова и т.н.), както и редица други органични съединения (алдехиди, етери и естери) в значителна степен формират органолептичните качества на виното и повишават неговия тонизиращ потенциал. 

В редица процедури във винотерапията се използва масло от гроздови семки, което е изключително богато на ненаситени мастни киселини – линолова (омега-6, 72%), олеинова (омега-9, 16%), алфа-линоленова (омега-3, до 1%), палмитоолеинова (омега-7, до 1%),  както и на редица други биологично активни вещества – фенолни съединения, стероиди (кампестерол, бета-ситестерол, стигмастерол), токофероли (витамин Е) и т.н. 

А ако процедурите в SPA центровете не са ви по джоба, чашка-две качествено червено вино в кръг от приятели също имат благотворно въздействие. 

gpopov_bg@yahoo.com 

Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124