Здраве

14 Януари 2010

2187

Животът днес

Виното ни прави по-красиви

Проф. д-р Маркус МЕТКА
Д-р Йоханес НОЙХОФЕР

Виното, освен че е полезно за здравето, ни прави и по-красиви. То всъщност притежава богата традиция като средство за поддържане на добрия външен вид. Още египетската кралица Клеопатра е използвала виното за къпане, но не е пренебрегвала и плодовите киселини, които оставали след производството му, като ги втривала в лицето си. В двора на Лудвиг XIV виното също било използвано като продукт за разкрасяване. Френските благородници през 17 век чистели лицата си с гроздов сок, за да може тенът им отново да придобие блясък.
И днес силата на гроздето се използва в служба на по-добра грижа за кожата. Полифенолите, съдържащи се в обвивката на гроздето, се прибавят често към кремове за изпъване на кожата. Полифенолите  стимулират и производството на колаген и подпомагат съхраняването на влажността на кожата, чрез което тя придобива повече гъвкавост.
Резвератролът съдейства за регенерацията на кожата и пази клетките от застаряване, като по този начин спомага фибробластите (клетки, намиращи се в съединителната тъкан) да образуват много повече хиалуронова киселина между клетките. Тя е важна, защото не само свързва и задържа влагата в роговия слой на епидермиса, но и създава защитен филм на повърхността.

Терапия с вино

Винотерапията има за цел да подобри кръвообращението и имунната система, както и да подпомогне мастния метаболизъм и кръвооросяването. Към нея е включена и специално избрана релаксираща програма. Корените й се крият във Франция, където в Париж беше отворен първият СПА център, предлагащ винотерапия.

Вино за хубава фигура

Изследвания показват, че хората, които консумират умерено вино, като цяло имат по-стройна фигура. Това е така, защото калориите от виното (около 100 kcal на 250 мл вино) не се превръщат в подкожна мазнина. Условие, което ни интересува не само от медицинска гледна точка, но и от естетическа.

По-активен начин на живот

Красивата фигура на употребяващите вино се дължи не само на малкото калорийно натоварване. Проучвания показват, че почитателите на виното притежават по-активен начин на живот, имат много хобита и интереси. Затова те се радват и на по-строен и красив профил.
    

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80