Здраве

22 Февруари 2018

Животът днес

Австралийски учени стигнаха до извода, че ходенето на високи токчета може да стане причина за сериозни здравословни проблеми при жените. По-точно това води до появата на болки в кръста и влошено кръвообращение, заявиха изследователите от университета в Грифит. Според тях дамите трябва 80% от времето си да носят обувки с плоски подметки и да оставят токчетата само за официални случаи. Специалистите отбелязват, че заради проблемите в кръста може да се получи притискане на нерва и като следствие остър дискомфорт в долните крайници. Вече е известно, че ходенето на високи токчета носи рискове от травми. Препоръката е, ако жената често ходи с този вид обувки, периодично да оставя краката си да починат и да прави масаж на стъпалата си.

В проведеното изследване учените сравнили здравния статус на жени, носещи токчета не по-малко от 40 часа на седмица, с този на жени, ходещи с такива обувки по-малко от 10 часа седмично. Резултатите показали, че токчетата вредят на здравето, затова непрекъснатото им носене не бива да се допуска.

Преди време медиите съобщиха, че през 2017 г. жените във Великобритания подписват петиция с искане да бъде отменено задължителното носене на обувки с високи токчета на работа. Идеята е на 27-годишна британка, която работела в международна компания в Лондон. Тя буквално била изгонена от работа, защото се появила в офиса с обувки, които не са с високи токчета, а и отказала да си купи такива. Започнало разследване, а в резултат парламентарният комитет по петициите призовал правителството да преразгледа законодателството.

„Получихме жалби от стотици девойки, които се оплакваха от болки и дългосрочни здравословни проблеми от ходенето на работа на високи токчета в продължение на много време“, пише в отчета на комитета.

Сподели във Facebook