Здраве

6 Декември 2020

credoweb bg

Значимостта на витамин С в битката на организма срещу вирусните инфекции и в частност срещу коронавируса се коментира много в последно време. Успешният изход предполага специфична реакция на имунната система - лимфоцитите трябва да открият вредните чужди микроорганизми, към които спада и вирусът, след което да започнат да произвеждат антитела, с които атакуват опасните нашественици. Тези процеси могат да протичат пълноценно, само ако организмът е добре снабден с микроелементи. Един от най-важните е

витамин C -  той е полезен за борбата на организма срещу свободните радикали, участва и в създаването на антитела,

без които организмът не може да се справи с болестта.

Известно е, че витамин С, или аскорбиновата киселина, е водноразтворим антиоксидант, който  обезврежда свободните радикали. Той функционира като окислително-редукционен буфер, който може да намали и неутрализира действието на свободните радикали. Освен това участва в синтеза на колагена и е необходим за нормалното функциониране на кръвоносните съдове, венците, костите, хрущялите, кожата и зъбите. Витамин C стимулира работата на имунната система, укрепва психиката, а също така помага на организма в борбата с умората и изтощението.

Множество проучванията показаха, че

витамин С намалява податливостта към вирусни респираторни инфекции и пневмония,

както и продължителността на симптомите от обикновена настинка, причинена от риновирус.

Цинкът също играе важна роля за имунитета, като участва в производството на антитела и бели кръвни клетки.

Неговият дефицит увеличава концентрацията на противовъзпалителни цитокини (IL-1, IL-6 и TNF алфа), които са свързани с опасната цитокинова буря при COVID-19 и намалява производството на антитела. Допълнителният прием на цинк увеличава способността на полиморфно-ядрените клетки да се борят с инфекцията.

Цинкът има способността да се намесва в биологията на коронавируса. Повишените вътреклетъчни концентрации на цинк могат да потискат активността на вирусна РНК полимераза и репликацията на вируса. Именно поради ролята си в имунната функция и потенциала да намали репликацията на коронавирус, цинкът в момента се изследва за профилактика и лечение на пациенти с COVID-19.

В контекста на вълната от грип и други сезонни инфекции цинкът се откроява и с това, че намалява продължителността на обикновена настинка

Според специалистите комбинацията от двата микроелемента е за предпочитане пред разделното им приемане. Техният спектър на действие е близък, което гарантира по-сигурна защита и по-сериозен ефект за балансиране на имунната система.  

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook