Витамините са необходими за доброто състояние на целия организъм. Но обикновено са достатъчни само някои промени в начина на хранене, за да избегнете техния дефицит. Според специалистите, ако искате кожата ви да е здрава и да изглежда добре, осигурете си следните витамини:

Витамин D

Този витамин може да се изработва самостоятелно от организма, но е необходима слънчева светлина. Витамин D усилва регенерацията на кожата и помага да се забави стареенето ѝ. Учените предупреждават обаче, че 10 минути на слънце са достатъчни, за да си осигурим необходимото количество от този витамин. Дългият престой под ултравиолетови лъчи може да доведе до рак на кожата.

Витамин C

Той е много важен за доброто състояние на кожата. Предотвратява стареенето ѝ, защото играе ключова роля в синтеза на колаген. Витамин С намалява бръчките, а малките увреждания изчезват значително по-бързо. Този витамин предпазва и от рака на кожата и подсилва ефективността на слънцезащитните средства.

Витамин Е

Действа върху кожата подобно на витамин С, защото е антиоксидант. Нормалното ниво на витамин Е в организма ускорява възстановяването. Освен това, при нанасянето му върху кожата той поглъща опасните ултравиолетови лъчи.

Витамин К

Това вещество е от съществено значение за процеса на съсирване на кръвта в организма, което го прави незаменим при хора с някои кожни заболявания. Витаминът К ефективно намалява белези, тъмни петна по тялото и под очите, разширени капиляри, както и стрии.

Сподели във Facebook