Здраве

23 Август 2017

credoweb bg

Басейните, плажовете, залите за спорт и танци - това са места, в които обикновено поддържаме здравето си, но и които крият риск за него: там най-лесно човек може да се зарази от гъбични инфекции по ходилата. Това каза пред CredoWeb специалистът по дерматология от Военномедицинска академия д-р Лилия Константинова. На басейна хората често ходят боси в общите части, не измиват добре краката си и не ги подсушават както трябва. Това поведение е предпоставка за заразяване с гъбички по ходилото и между пръстите на краката.

Гъбички по ноктите и ходилата - симптоми и лечение

Друг рисков фактор за появата на гъбички е носенето на затворени спортни обувки. Те запарват и също създават благоприятна среда за развитието на такива инфекции.

Д-р Константинова съветва да се спазва добра лична хигиена на краката.Препоръчително е всяка вечер краката да се преглеждат и при първи симптоми, като зачервяване, поява на мехурчета и сърбеж, веднага трябва да бъдат взети мерки. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които имат някакви разранявания по ходилата, защото раната е входна врата за развитието на сериозна инфекция, отбеляза тя. При такива проблеми лекарят препоръчва краката да бъдат дезинфектирани веднага след ходенето на басейна или спортуването.

Кликнете върху снимката, за да прочетете в CredoWeb още за предпазването от гъбички по ходилата и за тяхното лечение

 

Сподели във Facebook