Здраве

15 Февруари 2019

Животът днес

Британски специалисти проведоха изследване и установиха, че съвременните хора все по-често стават жертва на перфекционизма, пише изданието Sage Journals. Учените напомнят, че става въпрос за душевно разстройство, за което е типичен неконтролируемият стремеж към съвършенство, както и завишени стандарти.

От 1990 г. броят на перфекционистите по света се е увеличил няколко пъти, предупреждават специалистите.

Според психиатрите личностите, стремящи се към съвършенство, са непримирими към грешките и недостатъците, както своите, така и чуждите. В резултат се стига до постоянно разочарование не само от хората, а и от живота. Всичко това предизвиква проблеми в отношенията, постоянно недоволство и неврози. Ако перфекционистът не постигне желания от него успех, може да се появи депресия, загуба на интерес към живота и нервен срив.

Учените заявиха: „Перфекционизмът се разпространява по целия сват и придобива мащабите на епидемия. Най-засегнати са милениалите“. Това е поколението, родено след 1983 г., посрещнало новото хилядолетие в млада възраст. Типично за него е увлечението по цифровите технологии.

За да стигнат до този извод, експертите анализирали 77 мащабни изследвания, проведени през последните 25 години.

Според авторите на проучването ръстът на перфекционизма сред съвременните хора е тясно свързан с депресиите, стреса, тревожността, пиенето, суицидните мисли и разстройствата в храненето.

Сподели във Facebook