Болката е един от най-честите симптоми, с които се влиза при общопрактикуващия лекар. Пациентът очаква бързо решение, дори решение веднага, но за съжаление невинаги сме в състояние да отговорим съответно на това очакване, няма го вълшебното едно, универсално хапче срещу болка. За болката няма възраст. Постоянно расте броят и на младите хора, подложени на стреса на ежедневието, които търсят помощ заради често, остро главоболие. За да бъде овладяна, излекувана болката, трябва да бъде изяснен преди всичко произходът й, което нерядко е нелек процес, да се действа максимално бързо и точно, при необходимост и с комбинация от препарати, обръща внимание д-р Мадлена Портарска, общопрактикуващ лекар в 22 ДКЦ, София, специалист с голяма практика.

Няма универсално лекарство за премахване на болката, болката има много лица. Тя е най-често срещаният симптом на заболяванията, като причините и състоянията, които я предизвикват, могат да са най-различни. Болката е характерно, ясно отграничаващо се и въздействащо усещане, което в повечето случаи води до значителен дискомфорт, влошава качеството на живот. Ето защо заедно с лечението и елиминирането на основния патологичен процес, предизвикващ болка, много често се налага и допълнително въздействие върху самата нея с цел да бъде отстранена или поне намалена.

Но иначе болката е животоспасяваща, казват и лекари, и философи. Тя има изключително биологично значение, тя е спасителна реакция на организма, сигнал за настъпили в него промени, които нарушават целостта, функциите и адаптационните му възможности. Чрез болката „отхвърляме всичко“, което застрашава жизнения процес и нарушава равновесието между организма и заобикалящата го среда.

Болките, от които най-често се оплакват нашите пациенти, са главоболие, мигрена ( главоболието определено е много често и все по-често оплакване), следват болките, които са от дископатен тип, менструалните болки, уточнява д-р Портарска.

Във всички тези случаи общопрактикуващият лекар се опитва да помогне по възможност най-бързо и точно. Един от препаратите, с който предпочитам да работя в моята практика и съм се убедила в неговия бърз механизъм на действие, който често „буквално ме спасява във всички тези случаи“, е Долорен, казва специалистът. Става дума за представител на една група нестероидни противовъзпалителни средства, за препарат, който може да бъде използван в дозировка 200, 400 до 1200 мг и се оказва спасителен в доста тежки като болка ситуации.

Медикаментът определено бързо повлиява болката. Страничните ефекти, особено при млади хора, не са толкова чести, не се налага допълнително да даваме комбинирана терапия в моменти на остра болка, обобщава д-р Портарска с уточнението: за съжаление съвсем друго е при хрониците. При тях се налагат  различни и по-продължителни курсове на лечение, комбинации от медикаменти, смяна на комбинациите и схемите. При остра болка обаче Долорен има много добър ефект и немалко предимства на фона на болкоуспокояващите, с които също се работи масово. Той е двоен удар в целта – действа и болкоуспокояващо, и противовъзпалително.

Невинаги имаме само болкова симптоматика, понякога се налага да повлияем и възпалението, а когато имаш две в едно, това е чудесна възможност за бърз резултат, коментира общопрактикуващият лекар.

Според констатацията на д-р Портарска при младите хора и при жените и мъжете с динамично ежедневие най-честото и зачестяващо оплакване е главоболието, иначе казано, стресът не прощава.

Специалистът обръща специално внимание на предимствата на нестероидните противовъзпалителни средства за приложение при остри вирусни заболявания, в сезона на които сме сега. При грип, при всяко остро вирусно заболяване обичайни сериозни симптоми са и високата температурата, и възпаленията от различен характер.

Нестероидните противовъзпалителни медикамент имат добър температуропонижаващ ефект, противовъзпалително действие, включени в правилна комбинирана терапия, повлияват много бързо симптомите на грипа и отлагат включването на антибиотици.

Сподели във Facebook