Здраве

11 Октомври 2021

Животът днес

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) публикува доклад за състоянието на психичното здраве на децата по целия свят. Изводите са много песимистични: децата и подрастващите страдат от сериозни разстройства, а пандемията от COVID-19 значително е влошила положението. В същото време държавите, както и преди, отделят малко средства за справяне с проблема.

По оценка на специалистите от УНИЦЕФ днес всеки седми подрастващ на възраст от 10 до 19 години живее с диагноза психично разстройство. Около 46 хиляди от тях загиват от самоубийства, които са една от петте причини за смърт в тази възрастова група.

Пандемията остави сериозен отпечатък върху психичното здраве на децата: карантината, дистанционното обучение, ограничената планова медицинска помощ влошиха ситуацията, смятат експертите. Допитване сред младежи на 15-24 години в 21 страни установи, че средно всеки пети млад човек е потиснат и няма интерес да се занимава с каквото и да било.

Освен това всеки седми подрастващ в света директно е пострадал от ограничителните мерки, а над 1,6 милиарда деца – от загуба на образование. Проблемите с обучението, нарушеният дневен режим, тревогата за здравето и финансовото благополучие на семейството само са влошили психичното здраве на младежите.

Въпреки тревожните данни както и преди се запазва огромната разлика между потребностите в сферата на психичното здраве и държавното финансиране на тази област в медицината, се подчертава в доклада. Днес по целия свят за опазване на психичното здраве на гражданите се отделят не повече от 2% от бюджетните средства за здравеопазване, напомнят експертите от УНИЦЕФ.

Сподели във Facebook