Здраве

5 Февруари 2010

1858

Животът днес

Вълшебни храни за всяка възраст

Какво трябва да присъства в менюто на дамите, когато са на 30, 40 и 50 години

Невинаги е нужно да се държите така, както подобава на възрастта ви. И определено може да не изглеждате на годините си, а по-млади. Погледнете Мадона, например!

Един от начините да контролирате промените, които настъпват във вашето тяло с течение на годините, е като се храните с най-подходящите за възрастта ви храни.

30-те, 40-те и 50-те години си имат свои специфични характеристики и изисквания. Прочетете към какви хранителни режими трябва да се придържате, за да имате енергия и сили, с които смело да посрещнете предизвикателствата на времето.

На 30
В няколко думи:
Балансирате между работата, децата, фитнеса и приятелите. Ако имаше медал за мултифункционалност, със сигурност щяхте да се окичите със златния.
Задължителни за менюто са:
Желязо, фолиева киселина и калций. Нужни са 18 мг желязо всеки ден, за да се елиминира  рискът от появата на анемия и за да се повишат защитните сили на имунната система. Фолиевата киселина е доказан помощник на жените, които искат да забременеят, а калцият е особено важен за запазването на силата на костите, тъй като човек започва да губи костна маса след 35-ата си година. По принцип всяка жена на възраст между 19 и 50 трябва да приема по 1000 милиграма калций на ден, но повече от половината представителки на нежния пол не го правят.
Силно препоръчителни храни:
Пълнозърнести закуски, говеждо и свинско месо без тлъстини, бобови култури, портокали, аспержи, нискомаслено прясно и кисело мляко, сирене.

На 40
В няколко думи:
Работата, децата и остаряващите ви родители точна сега се нуждаят от вас повече от всякога. Освен това изведнъж осъзнавате, че дългите разходки вече не ви спасяват от няколкото досадни килограма, които сте склонни да качвате от време на време. 
Задължителни за менюто са:
Фибри, калий, калций, нискокалорични храни. Метаболизмът ви бавно, но сигурно се забавя. Нещо повече – при жените нивата на холестерола и кръвното налягане започват да се покачват с приближаването до менопаузата. Това от своя страна увеличава рисковете от сърдечни проблеми и диабет тип 2. Пълнозърнестите храни, както и плодовете са абсолютно задължителни, защото помагат при балансирането на калориите, които човек поема. Калцият продължава да играе ключова роля, затова не бива да бъде пропускан.
Силно препоръчителни храни:
Кафяв ориз, овесени ядки, ръж, царевица, соево мляко, всякакви плодове и зеленчуци, особено - ягоди, банани, грах и броколи.

На 50
В няколко думи:
Най-после животът ви е изцяло във ваши ръце. Остава само да намерите начин да се справите с непостоянните хормони.
Задължителни за менюто са:
Витамин В, антиоксиданти, калций, витамин D. Независимо колко добре изглеждате и се чувствате, вашето тяло е подложено на сериозни промени. При жените те са свързани с настъпването на менопаузата. В този период количеството естроген започва да намалява, което води до изостряне на опасността от сърдечни заболявания, остеопорози, рак на гърдата. За да дадете на сърцето си нужната защита, е достатъчно всекидневно да приемате витамини B6 и B12, а витамин D ще спомогне за пълноценното усвояване на нужния калций.  
Силно препоръчителни храни:
Банани, картофи, нар, яйца, риба, пилешко месо, броколи, брюкселско зеле, портокали, круши, спанак, ябълки, царевица, соя, кашу, бадеми. 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 71