Във Франция насърчават велосипедистите

Във Франция стартира експериментален проект за популяризиране на придвижването с велосипед сред офисните работници. Целта е да се подобри здравословното състояние на нацията. Проектът е насочен към разрешаване едновременно на два проблема - насищането на атмосферата с вредни вещества и разпространяването на нездравословния начин на живот.

Близо 20 организации, участващи в експеримента, в продължение на шест месеца ще стимулират финансово служителите си, които идват на работа с велосипеди. Според официалната директива на Министерството на транспорта 10 000 участници в проекта могат да получават по 0,25 евро за всеки изминат с колело километър. Средно велосипедистите ще взимат около 50-60 евро на месец, ако живеят на пет километра от офиса, където работят.

Подобни проекти са реализирани в няколко европейски държави. В Холандия, Дания, Германия, Белгия и Великобритания служителите, които използват велосипеди като основен транспорт, получават данъчни облекчения или финансова подкрепа за закупуването на колело. Според специалистите тези нововъведения са ефективни. В Холандия например около 25% от населението се придвижва с велосипеди.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 105