Здраве

24 Февруари 2022

Животът днес

Учените дълго време водеха спорове за яйцата – полезни или вредни са и безопасна ли е консумацията им от възрастните хора. Според някои яйцата увеличават нивото на холестерол в кръвта, което на свой ред води до проблеми със сърдечносъдовата система. Изследвания обаче доказаха, че това твърдение не отговаря на истината и яйцата са изключително полезни за организма във всяка възраст. Употребата им, съпроводена от здравословно хранене и нормална физическа активност, помага на хората да запазят силата и правилното функциониране на мускулите си. Това позволява да се понижи рискът от сериозни заболявания, хоспитализации и преждевременна смърт.

Доказано е, че едно варено средно голямо яйце съдържа 77 калории, 0,6 г въглехидрати, 5,3 г мазнини, 6,3 г белтъчини, 212 мг холестерол. Освен това яйцата са богати на витамин А, витамини от групата В, фосфор, селен и аминокиселини.

Въпреки ползите за здравето много хора се страхуват да употребяват яйца, защото смятат, че те увеличават опасността от висок холестерол. Много изследвания обаче доказаха, че веществото, съдържащо се в яйцата, не вреди на здравето, когато се консумират в умерени количества. Затова експертите препоръчват на хората над 40-годишна възраст по едно яйце на ден. Това според учените е най-полезната доза.

Сподели във Facebook