Здраве

17 Февруари 2016

2910

Животът днес

Над 50% от българите неглижират болката, която изпитват. За разлика от западноевропейците, те не търсят помощ, въпреки  че при 63% тя влошава осезаемо качеството на  живот, а при близо 90% блокира работоспособността.

„Това е погрешно отношение, още при първата поява на болка трябва да се направи консултация със специалист - твърди акад. Иван Миланов, водещ невролог и директор на УМБАЛНП „Св. Наум“. - Случайно избрано обезболяващо и частично потискане на симптома може да затрудни поставянето на диагноза или да предизвика усложнения при лечението.“

Болката е силен защитен механизъм на човешкия организъм. За да бъде преодоляна, трябва да бъде открита причината и да се определи видът й.

  • Остра и хронична

Острата болка често се дължи на външно нараняване или на патологична проява на организма. Може да продължи от няколко минути до няколко дни. Когато продължи по-дълго  – обикновено над 3 месеца, се говори за хронична болка. Според международни проучвания 1 от всеки 15 възрастни в Европа има подобен проблем. Става дума за болки в гърба, артрити и остеоартрити.

  • Ноцицептивна, невропатична и смесена

Ноцицептивната  болка възниква от стимулирането на специфични рецептори на болка. Тя може да бъде соматична (от тъкани като кожа, мускули, стави, кости и сухожилия) или висцерална (възникваща от вътрешни органи).

Невропатичната болка идва от дълбините на периферната или централната нервна система. Тя е резултат от заболяване или нараняване на самата нервна тъкан. Може да се появи и без конкретно нараняване, ако самите болкови рецептори и сетивни пътища не работят правилно. Мозъкът разпознава импулс, за който няма очевидна причина. Разновидност на невропатичната болка е фантомната болка в крайниците – усещане за болка от ампутиран или безчувствен крак или ръка.

Смесената болка е  комбинация от невропатична и ноцицептивна.

  • Неврологична, ревматологична, онкологична

В зависимост от това какво заболяване съпътства, болката има свои характерни специфики. Аспекти на неврологичната болка са всички главоболия (инцидентно, мигрена,  главоболие от стрес, клъстерно главоболие), болките в гърба, които засягат почти всеки човек в даден момент от живота му, и други заболявания на периферните нерви, протичащи с болка. Ревматологичните страдания извън някои специфични ставни проблеми също имат свои особености и терапевтични решения, въпреки че по отношение на болките в гърба двете школи вече са уеднаквили стандартите си. Болката при рак може да е остра или хронична. Острата обикновено се дължи на следоперативни рани и не продължава дълго. Преминава, когато раната зарасне. Обикновените болкоуспокояващи могат да я контролират в повечето случаи.

Хроничната болка е свързана с увреждания на нервите. Това може да се случи, ако туморът притиска нерв или продуцира токсини, които увреждат нерва. Болката продължава дълго след като нараняването или въздействието е преминало и е средна или тежка.

Последствия

Болката може да има значително отражение върху качеството на живот на пациентите. Според европейско проучване сред 4839 души 40% от хората, изпитващи хронична болка, имат проблеми при елементарни ежедневни дейности, като спане и физически усилия. 1/3 твърдят, че болката им се е отразила върху връзките им със семейството и приятелите, а един от шестима смята, че болката на моменти е толкова силна, че предпочита да умре.

Лечение

Фармакологичните терапии включват болкоуспокояващи лекарства без рецепта, включително някои нестероидни противовъзпалителни лекарства, антиконвулсанти и антидепресанти, опиоидни болкоуспокояващи медикаменти (например кодеин, морфин, оксикодон). През последните 10 г. излязоха много нови възможности, казва акад. Миланов. По думите му всичко, което се използва в Европа, го има и в България. Дори без реимбурсация от НЗОК месечният курс на лечение е 30-40 лв. месечно, което е достъпно за повечето хора.

Сподели във Facebook