Здраве

17 Октомври 2021

Животът днес

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) препоръчват на хората с имунен дефицит да си поставят трета ваксина срещу коронавирус. Специалистите стигнаха до извода, че допълнителната доза трябва да се прилага, защото при хората с отслабнал имунитет е по-малка вероятността да реагират адекватно след първите две ваксини и са подложени на по-голям риск от тежките форми на коронавируса.

Освен това експертите препоръчват бустерна доза за хората над 60-годишна възраст, които са били ваксинирани със Sinopharm и Sinovac. При тях реваксинацията трябва да се направи от 1 до 3 месеца след първите две дози. Причината е, че изследвания в Латинска Америка са установили, че тези ваксини след две дози не са достатъчно ефективни.

Специалистите отбелязаха, че разпределението на ваксините по света не е равномерно, затова реваксинирането трябва да се прилага при гореспоменатите случаи.

„Да се дават бустерни дози на хора, при които вече има първична реакция, е все едно на някои да се дават по две спасителни жилетки, а други да се оставят без спасителни жилетки“, заявиха от СЗО.

Сподели във Facebook