Здраве

29 Декември 2017

Животът днес

Американски медици установиха, че занятията със спорт могат да подобрят паметта на хора, страдащи от ранна форма на Алцхаймер, както и от други невродегенеративни заболявания.

През последните години няколко групи учени стигнаха до извода, че физическите упражнения помагат на работата на мозъка. През 2008 г. изследователи доказаха, че разходките с продължителност 50 минути подобряват паметта и концентрацията при възрастни хора. А през 2015 г. италиански учени съобщиха, че благодарение на физическите упражнения нервните клетки формират нови връзки с другите неврони.

Съвсем наскоро експерти от Mayo Clinic анализираха резултатите от много проучвания, чиято цел била да установят как спортът и разходките влияят върху здравословното състояние на възрастни хора и на пациенти с ранна форма на Алцхаймер. Оказало се, че леките форми на физическо натоварване забавят влошаването на паметта. Според експертите максимално положителен ефект може да се постигне, ако за физически упражнения се отделят около 150 минути на седмица.

Сподели във Facebook