Замразената яйцеклетка - шанс за жени да родят без компромис

Замразяването на яйцеклетки дава шанс на жени, които не са срещнали подходящ партньор или не са имали мотивация да родят навреме, да отложат това решение. Това не е просто свобода да родиш, когато искаш - това е концепция, философия, която спасява от принудителен компромис, като станеш на 40 г. задължително да родиш, защото биологичният часовник цъка. Така д-р Георги Стаменов обясни пред CredoWeb смисъла на новия модел за асистирана репродукция  чрез замразяване на яйцеклетка и отложено оплождане.

Фондация "Майка навреме" с подкрепата на МБАЛ "Надежда" и Тъканна банка "Биорегенерация" стартира официално информационна кампания "Колко е часът според твоето тяло", целяща да информира жените за границите на репродуктивните им възможности. След 35 г. започва рязко влошаване на качеството на яйцеклетките, каза д-р Стаменов. С всяка изминала година жената губи с 20% от репродуктивния си потенциал предходната година. 

На 45 г. шансът за забременяване със собствени яйцеклетки практически е 0, каза той. По думите му 99% от яйцеклетките на жената на тази възраст  са с генетични увреждания и са негодни да дадат живот. Над 80% от стартираните бременности завършвали със спонтанен аборт.

У нас масово е убеждението, че с най-голям шанс да забременеят са жените на 25 г. Това твърдят и 30% от жените между 18 и 43 г., участвали в изследване на Exacta Research Group, представено от Лидия Йорданова. Масово е мнението, че след 40 г. яйцеклетките на жената рязко започват да намаляват като брой и качеството им се влошава. Повече от половината участници в изследването твърдят, че критичната възраст е 35 г. 55% посочват различни възрасти между 36 и 55 г. Всяка четвърта жена няма ясна представа кога възниква този проблем.

86% от анкетираните твърдят, че знаят за възможността да се замразяват яйцеклетки у нас. 14% не са чували. Жените от София, интервюираните с образование над средното, както и жените с деца по-често твърдят, че са наясно с тази алтернатива. С нарастване на възрастта на жените се увеличава и информираността им по въпроса.

57% смятат, че замразяването на яйцеклетки дава възможност да се отложи майчинството и жените да забременеят в подходящ за тях момент. 28% нямат мнение. 48% гледат на замразяването на яйцеклетки като на вече утвърдена технология. Негативните нагласи са по-малко и са свързани с опасения, че става дума за експериментална технология, за която още не е доказано, че работи. Жените от София по-често били скептични.

Замразяването на яйцеклетките е спиране на часовника на времето, смята д-р Стаменов. То дава шанс на жени, които страдат от проблеми на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания, ендометриоза, фамилна история на ранна менопауза и др., които драстично намаляват яйчниковия резерв, да родят деца. В МБАЛ "Надежда" вече имало над 1200 случая на използване на тази технология. Практиката показвала, че ако една жена замрази яйцеклетките си преди 35-ата си годишнина, шансът да изкара нормална и здрава бременност е 60%, при това с 10-12 яйцеклетки. След 40 г. били нужни поне 20 замразени яйцеклетки.

Цената на процедурата е 5000 лв. за срок на съхранение 5 г. по всички стандарти при абсолютна сигурност. Няма ограничение жената да не е имала дете. Възможно е да се възползват и такива, които искат да отложат второто си раждане.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 150