Здраве

30 Септември 2013

1745

Животът днес

Запекът е сигнал, че организмът страда

От древността лечението започва с прочистване

Педиатрите бият тревога - децата ни много по-често от предишните поколения страдат от нередовен стомах, а причината е, че малките копират всички вредни навици на възрастните. Родителите твърде често подценяват, а и дори не обръщат внимание на този проблем, но трябва да знаят - запекът не е нормално състояние. Преодоляването му най-вече с добър хранителен режим изисква грамотност и постоянни усилия. Защото точно в детството и юношеството се залагат всички бомби със закъснител – затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане.

Кои са почти пълновластните господари на всекидневната трапеза в съвременните домакинства? Консервираните под различна форма продукти, месото и колбасите, замразените и полуготовите храни, белият хляб и десертите, сладките газирани напитки. Така и без кулинарен наръчник всеки може да „сготви” бързо с отварачка за консерви или пакетче замразен продукт – дори и за подправките времето е спестено, защото грижа има пак консервираното и изкуствено овкусено пакетче или кубче.

Прясно изцеденият сок пък е по правило актуален в кърмаческата възраст и веднага след това бързо губи битката с консервираните напитки в бутилки и кутии. Спестеното време обаче не си заслужава – и в случая то не е пари, а чиста болест. Защото след години такова хранене, което за жалост в наши дни става втора природа още в детството, тръгва върволицата на болестите. И един от първите тревожни сигнали, с които организмът ни подсказва, че страда, е запекът. Важно е да не пропуснем този знак. Неслучайно всички древни лечителски системи започват борбата с болестите именно с различни методи на прочистване.

Когато запекът не е инцидентно явление, а се превърне в хроничен, тогава и заплахата за здравето е сериозна. По какъв механизъм? Микрофлората на дебелото черво се дебалансира, то става гостоприемна среда за все по-голям брой опасни болестотворни микроорганизми. Отровите не се изхвърлят от тялото по естествения път, отлагат се в различни депа и чрез кръвта достигат до всеки орган и всяка клетка.

„Най-малките са защитени от проблем със запека, докато са на кърма, но нещата се променят, когато минат на изкуствено или на смесено хранене - посочва д-р Татяна Ралчева, педиатър с дългогодишен опит. - Хуманизираните млека въпреки усилията на производителите да ги доближат по състав до женското мляко не са идентични с него и много често проблемът със запека започва именно от тях.” При по-големите деца, особено в училищната възраст, това страдание безспорно е пряко свързано с хранителните предпочитания – банички, пици, чипсове, солети, шоколадови храни, вафли. Обичайно нежелани са плодовете и зеленчуците - точно продуктите, които съдържат целулоза, стимулират перисталтиката и подпомагат изхождането.

„Опитваме се първоначално да променим храненето, да активизираме двигателния режим, но ако не помогне, трябва да използваме и допълнителни средства - казва д-р Ралчева. - При децата силните лаксативи се избягват. Търсим мек слабителен ефект, без да се предизвикват многократни изхождания или да има силни странични действия - болки, спазми, колики. При малките вкусът на препарата, удобното приложение също са важни, както и да няма привикване. Защото понякога лаксативните средства водят точно до това и трябва да се увеличи количеството лекарство. При спирането му се получава обратното – лениви черва.

Сполучливо средство с мек ефект е „Фрутилакс”, уникална комбинация от билкови и природни плодови екстракти – от смокиня и слива. Всички знаем, че те широко се използват в народната медицина. Смокинята извлича много течности вътре в лумена на червата, по този начин се увеличава чревното съдържимо и много по-лесно се стимулира перисталтиката. В тази посока действат и магнезиевите соли, дразнейки рецепторите. Добре познато е спазмолитичното и газогонно действие на копъра и ментата. Екстракти от тях също се съдържат във „Фрутилакс” и така, освен че се отстранява запекът, се облекчават и болките в стомаха.” (ЖД)



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 70