Много хора смятат, че картофите са вредни, защото съдържат само нишесте и празни калории, но според специалистите те са източник не само на витамини, но и на минерални вещества. А пациентите, страдащи от хипертония, в никакъв случай не бива да се отказват от тях.

Поради високото съдържание на калий в картофите те са полезни за всички пациенти с високо кръвно налягане и със сърдечносъдови проблеми. Освен това те са богати на витамините С, РР, групата В, както и на калций, желязо и фосфор.

Калоричността на варените картофи не е висока – само 70-80 ккал на 100 г., а в пресните е още по-ниска. С пържените обаче те бива да се прекалява.

Специалистите предупреждават, че картофите трябва да се съхраняват на тъмно, защото при попадане на светлина в тях се образува веществото соланин, което е вредно. Препоръката е да се пекат, без да се белят. Така най-добре се запазват витамините.

Сподели във Facebook