Здраве

15 Декември 2018

Животът днес

Всички помним кака нашите баби ни гонеха с шапките, когато излизахме навън през зимата. Те не бяха наясно с медицинската терминология, но знаеха най-важното – непокритата глава в студеното време може да ни причини сериозни здравословни проблеми.

Какви са те:

Преохлаждане

В кожата на главата има много кръвоносни съдове, а мастна тъкан, която може да ни предпази от студа, няма. Затова, ако излезете в студовете без шапка, кръвта, която тече в тези кръвоносни съдове, ще се охлажда и вие по-бързо ще замръзнете.

Неотдавна учените откриха още една интересна закономерност, свързана с реакцията на организма ни на студовете. Оказва се, че асо на човек мръзне само главата, а тялото не, той практически не трепери. Треперенето обаче е защитен механизъм, който помага да се справим с преохлаждането. Така че без шапка ще измръзнем по-бързо, отколкото без топла дреха.

Инфекции

Простудните заболявания се предизвикват от вируси или бактерии, от които шапката не може да ни предпази. Същото се отнася и за менингита. От друга страна преохлаждането понижава имунитета, защото организмът започва да харчи ресурси за загряване на тялото, а не за борба с инфекцията. А вирусите и бактериите използват случая, за да се размножават много по-активно. Затова шапката е много полезна и няма да позволи бързото преохлаждане на организма.

Косата оредява

Шапката разваля прическата – това е основният аргумент на дамите, които държат винаги да изглеждат добре. Всъщност шапката не разваля, а пази косата. В студовете кръвоносните съдове на главата се свиват, кръвообращението се нарушава, а от това страдат луковиците на космите и косата оредява.

Купероза

Преохлаждането създава проблеми на всичките кръвоносни съдове, затова в студовете носът ни става по-червен. При хора с по-слаба кръвоносна система това може да доведе до купероза, която се изразява в червена мрежа от разширени и спукани капиляри. Кожният дефект често се появява не само на носа, а и на другите части на лицето. Изходът е лесен – носете шапка.

Възпаление на лицевия нерв

Възпалението на лицевия нерв възниква при местно преохлаждане, в резултат на което кръвоносните съдове получават спазми. Лечението е сложно и продължително. Затова най-добре е да не рискувате и да излизате в студовете без защитена глава.

Сподели във Facebook