Стевията е древна билка, но не е позната на всеки. Тя се използва най-вече от диабетици, защото е природен заместител на захарта. Освен това тя повишава чувствителността към инсулина и нормализира нивото на захар в кръвта. Много изследвания са доказали обаче, че това растение има редица полезни за здравето свойства.

Установено е, че екстракт от стевия понижава риска от рак на млечната жлеза, затова може да се използва като профилактика. Билката оказва положително влияние и при лечение на злокачествени заболявания на стомашно-чревния тракт.

Известно е, че често наднорменото тегло се дължи на прекомерната употреба на захарни изделия, а стевията е нискокалорична и може да помогне в битката със затлъстяването.

Учени доказаха още едно предимство на стевията  - тя може да регулира нивото на холестерола, като понижава количеството на „лошия“  и увеличава „добрия“.

Благодарение на съдържащите се в стевията гликозиди, тя може да разширява кръвоносните съдове и да предотвратява покачването на кръвното налягане. Билката ускорява и извеждането на солта от организма, което също е в полза на хипертониците.

Сподели във Facebook