За специалистите обяснението за появата на пролетна умора е просто и то се крие в прекалено бързата промяна в живота около нас. Нашият организъм се опитва също така бързо да се приспособи към рязкото движение на атмосферното налягане и температурите. Светлата част на деня се увеличава, предизвиквайки смущения във тиктакащия вътре в нас биологически часовник, който регулира дейността на сърцето, белите дробове, стомаха, главния мозък. Превключването към пролетното време е доста сложна задача.

Симптоми и лечение на пролетна умора

Друга причина за синдрома на пролетната умора е хиповитаминозата – дефицит на постъпващите с храната витамини, които са основен катализатор на всички обменни процеси в организма ни. В зимните плодове и зеленчуци тези витамини почти липсват. А тези, които сме „складирали“ в организма си, преди да започне студеният сезон, отдавна сме изчерпали в битката с грипа и другите респираторни инфекции. Затова и през пролетта интензивността на обмяната на веществата е доста ниска.

За недостига на един или друг витамин специалистите съдят по външния вид и по оплакванията на пациентите си. Слабостта, световъртежът, повишената и лесна уморяемост и ниската съпротивляемост на инфекциозните заболявания са сигурни признаци за недостиг на витамин С. Сухата кожа, загубилата жизненост коса, чупливите нокти говорят за дефицит на витамин А. Разстройствата в съня, повишената възбудимост, загубата на апетит подсказват за липса на витамин В6. Мускулната слабост, задухът и сърцебиенето са признаци за недостиг на витамин В1.

Сподели във Facebook