Здраве

17 Април 2017

credoweb bg

Интересен факт е, че традиционната японска храна като цяло е с много ниско съдържание на калций, но въпреки това при японците се наблюдава нисък процент на остеопороза. За разлика от японците, при американците се наблюдава обратната тенденция, пише ревматологът д-р Румяна Христова в профила си в CredoWeb - жителите на Америка имат много по-висок дневен прием на калций с храната, но в същото време и много по-висок процент на остеопороза. Едно от обясненията на този факт е, че японската диета включва натто - ферментирала соя. Натто е много богат източник на витамин К2, което е причината жените след менопауза в Страната на изгряващото слънце да имат ниски нива на костни фрактури.

Витамин К2 или познат още като менахинон има животински произход, не се синтезира в човешкото тяло и представлява 10% от общото количество витамин К, доставено с храната. Изследвания сочат че голяма част от населението страда от недостиг на витамин К2.

Изключително ботати на витамин К са  всички билки - те съдържат съдържат витамин К1. Зеленчуци, които имат високо съдържание на витамин К1 са листа от глухарче, зеле, кресон, спанак, листа от ряпа, цикория и марули, лук, брюкселско зеле и броколи.
С най-високо съдържание на витамин К2 са натто, гъши дроб, твърдо сирене, меко сирене, масло, яйчен жълтък.

Сподели във Facebook