Здраве

14 Януари 2010

1746

Животът днес

Интензивният ритъм на съвременния живот води до това, че много от проблемите си решаваме за сметка на съня.

Жертваме го, за да приготвим рано закуската на семейството, седим до късно над служебните задачи, зубрим цяла нощ преди изпита.

През зимата недоспиването е още по-опасно, защото към него се наслагват и другите характерни особености на сезона, които в никакъв случай не са в полза на здравето ни.

Още руският физиолог И. П. Павлов е писал, че нощният отдих предпазва нервните ни клетки от пренапрежение. При постоянна мозъчна възбуда работата на психиката ни се нарушава. Именно лошият сън е и една от причините за депресията.

Нормалният здрав сън има тонизиращ ефект върху организма. Нeпълноценният отдих води до повишена напрегнатост, невнимание и раздразнение. Работоспособността спада, появява се главоболие, може да се учести сърцебиенето или да се вдигне кръвното налягане.

В крайна сметка даваме път на лошото настроение и мрачните мисли, а от тях до депресията разстоянието е малко.

Специалистите препоръчват няколко изпитани начина, които ще ни помогнат да си осигурим необходимия на организма ни пълноценен отдих.

• Лягайте и ставайте по едно и също време дори в почивните дни.

• Не лягайте, преди да сте сигурни, че ви се спи, за да не се въртите в постелята.

• Ако не заспите веднага, станете и почетете някоя скучна книга.

• Не задрямвайте пред включен телевизор.

• Оставете си време, за да се отпуснете преди сън. Малкият екран не е най-добрият избор.Дистанцирайте се от всекидневните проблеми. Послушайте музика.

• Избягвайте кафето и чая вечер.

• Не изисквайте от себе си прекалено много. Ако не ви стигат силите, за да се справите с всичко, задайте си въпроса ще ви стигнат ли силите да се справите с последствията от недоспиването.

• Създайте си ритуал преди заспиване, навици, които ще следвате всяка вечер. Така организмът ви сам ще се ориентира, че е време за спане. Например вземайте вана.

• Сънят е по-добър, когато в стаята е тъмно и хладно. Проветрете преди лягане.

• Усетите ли, че сте подвластни на безсънието, не посягайте сами към антидепресантите. Те трябва да се приемат само под строг лекарски контрол. По-добре се ориентирайте към препарати, съдържащи комбинация от естествени и незаменими аминокиселини. Те подобряват съня, заличават психичната умора и улесняват приемането на нова информация.

Такъв препарат е Ambinor. Той има енергизиращо действие, дължащо се на уникалното съчетание на аминокиселините аспартат и аргинин. Затова е много подходящ за хора, чиито професии са свързани с интензивно умствено натоварване и психическо напрежение, както и за ученици и студенти.

Важно е да се знае, че за да има ефект, Ambinor трябва да се приема три пъти на ден по една ампула поне седем до десет дни. Препаратът има приятен вкус и не се налага допълнително да се разрежда с вода или други течности.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Амбинор Брой 101