Здраве

25 Ноември 2014

4804

Животът днес

Змийската отрова влезе в козметиката

Тина БОГОМИЛОВА

Змията е виновна за изгонването на Ева от Рая. Нейните наследнички обаче си го връщат с чанти, обувки и аксесоари от змийска кожа. А отскоро и с подмладяващи терапии и помади, съдържащи екстракти от коварното животно. 

На Изток змията е символ на мъдрост, повелител на стихии и пазител на богатства. А древният знак с навитата около жезъл змия показва властта за прогонване на болестите, излекуването идва така, както влечугото си сменя кожата. Змията е и старо предупреждение в медицината – dosis sola facit venenum или «Дозата прави отровата». 

В древен Китай змията има слава на изящно, красиво и много умно същество. Там използвали змийското масло като панацея за най-различни болести. Извличали тлъстините от вътрешността на кожата на кобрата и ги преработвали в масло, което в комбинация с най-различни билки и добавки се използвало за мазила за лечение и красота. 

През миналия век отровата от кобра е била средство за отстраняване на последствията от инсулти и сърдечни проблеми, а в хомеопатията използват тази от гърмяща змия за лечение на мигрена, хипотиреоза, проблеми със сливиците, лошо храносмилане и при менопауза.

Много звезди, като Кейт Мос, Кейти Холмс, Наоми Кембъл, Деми Мур и Виктория Бекъм, разчитат на крем за лице със змийски серум, чийто ефект наподобява този на ботокса. Чудодейният продукт от много скъпа звездна подмладяваща терапия обаче вече е превърнат в масово козметично средство, макар и не от най-евтините – между 35 и 50 лева.

Крем с екстракт от змийска отрова може да се намери и в България. Но не всяка змия може да прогонва следите на времето. В козметиката се използва тази на храмовата усойница, която  преминава специална обработка, в резултат от която се добавя активен ингредиент на основата на трипептид (молекула, състояща се от три аминокиселини). Клинични изпитания са показали, че този полипептид потиска мускулните контракции и е в състояние да намали мимическите линии и бръчките. Казват, че създава ботокс ефект и действа като скалпела в естетичната хирургия. 

Рекламират го като мощен съюзник в битката с бръчки и всякакви признаци на стареещата кожа. Той е обогатен с изпитани съставки като алое вера, хиалуронова киселина, коензим Q-10, колаген, еластин, бадемово масло, витамини и е подходящ за всякакъв вид кожа. Качествената козметика не съдържа парабени, алергени и минерални масла. 

Не само отровата, но и други змийски екстракти попадат в антиейджинг козметиката. Змийската мас има уникални свойства, тъй като е богат източник на аминокиселини и витамини. Тя е противовъзпалителна, антисептична, антибактериална, аналгетична и успокояваща. Маслото помага за бързото заздравяване на увредената кожа, възстановява обменните процеси, стимулира метаболизма и насърчава производството на нови клетки. Кремовете със змийско масло поддържат нормалния рН баланс, намаляват възпаления, омекотяват и хидратират кожата. Освен срещу издайнически бръчки и петна помагат и при стрии. Предлагат се и гелове със змийски екстракт, премахващи подпухналостта и тъмните кръгове под очите. 

Пилингът от змийска мас се препоръчва за по-суха и чувствителна кожа. Той ефективно почиства, освобождава порите, ексфолира мъртвите клетки, стимулира клетъчната активност, овлажнява и омекотява кожата.

Змийските масла гладят не само кожата, но и косата. В Източна Азия тази мас от хилядолетия се използва за стимулиране растежа на косата, както и срещу косопад. Бори пърхота, увеличава притока на кръв към кожата, регулира мастните жлези на скалпа, намалява загубата на коса и ускорява растежа. Мазнината от кобра се смята за най-ценното средство за съживяване на суха, безжизнена, много слаба и увредена от боядисване коса. Освен че подобрява кръвообращението на скалпа и стимулира космените фоликули, предотвратява преждевременното побеляване. 

На пазара има балсами, шампоани и маски със змийско масло, много подходящи за дамите, които често си сменят прическата, както змията – кожата. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124