Здраве

17 Септември 2015

3242

credoweb bg

Независимо дали си здравно осигурен, или не, когато ти се наложи да се лекуваш, бъркаш дълбоко в джоба си. Тази ситуация потвърди доклад на Световната банка. Доплащането за здраве се случва не само в болниците, но и в доболничната помощ. От пациенти непрекъснато валят сигнали за драматични ситуации, когато семейства са принудени да събират непосилни за тях суми, за да получат лечение.  Това е дълбока и болезнена тема, затова CredoWeb и в. "Животът днес" съвместно отварят дискусия за това трябва ли изобщо да се доплаща за медицински услуги, консумативи и лекарства и как да става това. Обърнахме се към специалисти, които да дискутират проблема от гледна точка на лекаря, на експерта.

Директорът на "Сити клиник" Анрей Марков пред CrdoWeb : Хора загиват, защото не са успели да съберат пари за лечението си

Пред CredoWeb Андрей Марков, директор на столичната болница "Сити Клиник", коментира:

Хората вадят от джоба си половината пари, които се харчат за здраве в нашата страна, въпреки че съвестно си плащат вноските. Това са данни от последни проучвания и доклади. Доплащанията в болниците привидно са описани в наредби и приложение към националния рамков договор, но за пациентите в много случаи те са неприемливи. Ясно е, че по болниците се плащат и доплащат огромни суми, част от тях - нерегламентирано.Касата не покрива скъпи консумативи, които спасяват живот. 

АНКЕТА

Примери от практиката има много. Най-драматично е, когато се наложи да използват т.нар. скъпоструващи консумативи. Например при диагнозата аневризма или дисекация на аортата се налага да се плащат петцифрени суми. Там не просто трябва да се доплаща за консумативи. Касата изобщо не плаща за необходимите за лечението материали.

Около 50 000 лв. струва консуматива за безкръвната смяна на аортна клапа, която е единствена възможност за лечение при някои пациенти с висок риск от отворена кардиохирургична операция. Касата на практика заплаща това на няколко души годишно, а болните са много.

Пълното интервю с Андрей Марков прочетете на сайта credoweb.bg.

Дискусията е отворена за всеки, защото това е проблем, касаещ всички нас, нашето здраве, здравето на близките ни. Включете се с коментари и споделяне на личен опит! Целта е да се съберат повече мнения и коментари от различните участници в системата на здравеопазването.

Сподели във Facebook