Здраве

2 Февруари 2015

2798

Животът днес

Антивирусните препарати може да предпазват и лекуват от грип

Видео в CredoWeb

Погрешно е лечението на грип да стартира с антибиотик. Приемът на антибиотици се налага едва тогава, когато има бактериална инфекция. Това обяснява във видео за CredoWeb специалистът по инфекциозни болести д-р Анелия Гоцева. Темата е особено актуална тези дни, след като вече няколко области обявиха грипна епидемия, а болните навсякъде се увеличават.

Грипът се лекува специфично с антивирусни препарати, които са две групи. Първата е римантадин хидрохлорид, а втората – на невраминадазните инхибитори. За да бъде ефективно лечението с тях, то трябва да започне още в първите един-два дни от началото на заболяването, подчертава д-р Гоцева. Антивирусните препарати предотвратяват риска от усложнение при грип и скъсяват периода на боледуването и симптоматиката, категорична е специалистката. Препаратите за лечение на грип могат да бъдат използвани и за профилактика, но в този случай схемата на приложение е различна.

Грипът е сериозно заболяване, което изисква сериозно отношение и максимално бързо специфично лечение, казва в друго видео за CredoWeb акад. Ангел Гълъбов. Припомня, че началото на заболяването е с висока температура, втрисане и болки по цялото тяло, а не с кашлица и хрема.

Неговият съвет за бързо овладяване на инфекцията е още в първите часове след възникването на симптомите на грипа, да се започне прием на специфичен химиопрепарат, който въздейства конкретно срещу вирусите – причинители на заболяването. Така болестта ще се стопира и ще се предотвратят тежко протичане и усложнения. Задължително е този тип лечение да започне максимално рано, още от първия ден, когато се почувстваме зле или вдигнем температура. Освен химиопрепарати в лечението на грипа имат място антиоксиданти като витамин С и Е, а също и имуномодулатори. Антибиотик се прилага само при бактериално усложнение, установено от лекар, подчертава акад. Гълъбов.

Пневмонията е най-тежкото усложнение. При данни за начало на бактериална инфекция може да се приложи антибиотик. Един опитен общопрактикуващ лекар лесно може да разграничи кога вирусната инфекция преминава в бактериална. Лечението на грипа трябва да е комплексно, подчертава още веднъж специалистът.

Още видеоматериали за грипа и свързаните с него неприятни симптоми, като кашлица и висока температура, гледайте в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 131