Здраве

29 Октомври 2015

3207

Животът днес

Грипът е глобално разпространено инфекциозно заболяване с подчертана есенно-зимна сезонност, висока заразност и уникален епидемичен потенциал. Всяка година се регистрират грипни епидемии, които водят до масова заболеваемост, тежки усложнения и съответно повишен брой хоспитализации, финансови разходи за лечение и непреки икономически загуби поради отсъствие от работа.

Още за грипа - симптоми и лечение, може да прочетете в тематичната страница в CredoWeb ГРИП

В България регистрираните случаи годишно са около 300 000. Възприемчивостта на човека към грипната инфекция е много висока. Грипът атакува хора от всички възрастови групи, като най-уязвими са т.нар. рискови контингенти.

Наблюдават се леки, среднотежки и тежки, дори мълниеносни форми на протичане. Поради подчертаната изменчивост на грипните вируси на практика хората нямат имунитет при появата на нови щамове. През този зимен сезон се очаква да ни атакуват: от тип А - "Калифорния" (H1N1) и новият щам "Швейцария" (H3N2), както и тип В - "Пукет". Най-вероятно и тази година циркулацията на грипните вируси ще започне в края на октомври - началото на ноември. Епидемична обстановка в страната се очаква януари-февруари.

Водещият механизъм на заразяване е въздушно-капковият, чрез кихане и кашляне. Струпването на много хора на едно място, ползването на градски транспорт, непроветрените помещения благоприятстват разпространението на грипната инфекция.

Като утежняващи за протичането и развитието на усложнения се приемат наличието на имуносупресия и хронични заболявания, кърмаческа и старческа възраст, нездравословното хранене и начин на живот. Също така е необходимо да се подчертае, че навременно взетите профилактични мерки ограничават разпространението на инфекцията, както и развитието на усложнения, понякога с фатален изход.

Грипът не е настинка или безобидна инфекция. Отличава се с подчертано остро начало, с внезапно повишаване на температурата с втрисане, изразена обща отпадналост, главоболие, болки по мускулите и катарални прояви – хрема, суха кашлица, болки в гърлото. При децата тези симптоми често се съпровождат от гадене, повръщане, в някои случаи и температурни гърчове. Неусложненият грип обичайно преминава за около седмица. При неблагоприятно развитие са възможни усложнения. Най-чести са от страна на дихателната система - пневмонии и ларинготрахеобронхити, а при малки деца и отит. Особено тежки могат да бъдат усложненията от страна на нервната и сърдечносъдовата система. Грипът също така влошава протичането на съществуващи вече заболявания като захарен диабет, бронхиална астма и др.

Навременната профилактика значително намалява риска от усложнения. Разполагаме с комплекс от профилактични мерки за борба и контрол над грипа – специфични и неспецифични. Към първите се отнася имунизация с противогрипни ваксини, съдържащи актуалните за сезона щамове.

С особено важно значение са и противовирусните препарати, какъвто е например римантадин хидрохлориду. Този медикамент е изпитано в клиничната практика и широко употребявано средство със специфично противовирусно действие срещу грипен вирус тип А, който е доминиращият. Механизмът на действие е свързан с потискане на вирусното размножаване в ранните фази на инфекцията. Римантадин хидрохлорид се отличава с много добър профил на безопасност и ефективност, понася се добре и може да се намери в аптеките на сравнително ниска цена. Прилага се за лечение и профилактика на грип А в съответния дозов режим при възрастни и деца над 7 години. Терапевтичното му приложение трябва да започне не по-късно от 48 часа от появата на първите симптоми, което скъсява продължителността на боледуване, обуславя по-леко протичане и предотвратява развитието на усложнения.  Като профилактично средство римантадин хидрохлорид е препоръчително да се използва непосредствено след контакт с болен при обявена грипна епидемия, както и при хора, които имат противопоказания за ваксинация.

Желателно е още при първите симптоми на грип хората да не предприемат самолечение, а да се обръщат към лекар. Други грешки, които се допускат, са подценяването на грипната инфекция, необоснованият прием на антибиотици и неспазването на стандартните хигиенни мерки. Лечението с противовирусни средства трябва да се започне максимално рано, тъй като те са най-ефективни, приложени в първите един-два дни от началото на заболяването. Включването на антибиотична терапия е обосновано само в случаите на подозирана вторична бактериална инфекция. Профилактиката на грипа, както и навременно започнатата противовирусна терапия снижават значително риска от тежко протичане на заболяването с развитие на различни усложнения и понякога възможен летален изход.

Може да намерите д-р Анелия Гоцева в профила й в социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Сподели във Facebook