Здраве

10 Февруари 2016

6719

Животът днес

Все още в България липсва точна статистика колко хора годишно умират от грип. Но със сигурност заболяването се оказва фатално за около 2000 души при средно изразена епидемия. Поне такава е оценката на водещия вирусолог акад. Ангел Гълъбов. Не си мислете обаче, че само грипните вируси с имена на животни като „свински“ и „птичи“ вземат жертви. Истината е, че грипът поразява целия организъм, не само дихателните органи и понякога това се оказва фатално, особено за хора с предварително увредено здраве, както и за най-малките, чийто имунитет е още незрял. Но заболяването може да протече изключително тежко и при пациенти в активна възраст и цветущо здраве. При тях именно свръхреакцията на имунната система срещу вирусите може да отключи каскада от процеси, водещи до силна интоксикация и отоци на жизненоважни органи.

Място за паника няма, но всеки трябва да има елементарни познания за грипа, за начините за предпазване и за правилната реакция при съмнение за заболяване. В тази тема на броя ви предлагаме основни факти за грипа и алгоритъм за профилактика и лечение.

Как да различим грипа от другите сезонни инфекции

  1. Внезапно начало: изключително характерен признак. Често пациентите могат да посочат точния час, в който са се почувствали зле. Докато настинките могат да започнат с драскане в гърлото, хрема, подкашляне, грипът връхлита внезапно и поваля за часове. Наименованието на болестта идва от френския глагол „сграбчвам“.
  2. Втрисане с висока температура: още в началото температурата се покачва до 38,5–39 градуса по Целзий и повече. При другите вирусни инфекции обикновено температурата се вдига по-плавно и не до толкова високи стойности.
  3. Болки в цялото тяло: най-често пациентите се оплакват от болка и скованост в ставите и мускулите. Кожата също е чувствителна на допир, все едно е изгорена.
  4. Силно главоболие: особено характерна е болката в очните ябълки, с непоносимост към светлина. Това главоболие не се повлиява лесно от най-често използваните медикаменти.
  5. Изразена умора и изтощение: болният няма сили и желание да става от леглото. Докато при настинките става въпрос за неразположение, което може успешно да се преодолее с препарати против болка, температура, кашлица и запушен нос.
  6. Болки в гърлото, кашлица и секреция от носа могат да се появят след 24-48 и повече часа. Докато така наречените настинки започват именно с такива признаци.

Диагностиката

Разработени са бързи тестове за доказване на грип. При тях се използва т.нар. носогърлен смив (вземане на проба с тампон от носоглътката). След няколко минути се появява резултатът – положителен или отрицателен за грип. Но практическото значение на тези тестове не е особено голямо, защото по време на обявена епидемия всеки пациент с типичните симптоми с огромна вероятност е болен точно от грип. И тъй като лечението е специфично и трябва да започне максимално рано, не е оправдано да се губи време, нито е възможно всеки пациент по време на започваща или разгърната епидемия да бъде изследван. Лекарят поставя диагнозата по клиничните изяви. Високорисковите пациенти – с тежки хронични сърдечни, белодробни, бъбречни, ендокринни и системни заболявания подлежат на хоспитализация при тежко протичащ грип, както и най-малките деца. Останалите болни могат да се лекуват и в домашни условия, но при стриктно спазване на назначената терапия и при осигурен контакт с лекаря при промяна в състоянието – възникване на евентуални усложнения от грипа.

Проф. д-р Камен Плочев, началник на клиника по инфекциозни болести ВВМА – София

Лечението

Специфичните лекарства срещу грипа са две групи. Едните са  инхибиторите на невраминидазата - специфичен ензим от повърхността на вируса. Основен представител на другата група е римантадин хидрохлорид. Той блокира така наречения М-белтък, който го имат всички вируси - и грипните, и причинителите на останалите респираторни заболявания.

От изключителна важност е лечението да започне максимално бързо след проявата на първите признаци – втрисане и висока температура, когато има грипна епидемия. Специфичните препарати срещу грипа са най-ефективни в първите 24 до 48 часа от началото на заболяването. В този период те блокират възможността на вируса да се размножава и да се прикрепя към тъканите в респираторния тракт. Т.е. специфичното лечение има ефект директно срещу причинителя на заболяването. Затова, когато то бъде приложено своевременно и правилно, намалява тежестта на заболяването, съкращава времето на боледуване, предпазва от усложнения. Докато симптоматичните средства срещу високата температура, срещу болките, кашлицата, хремата и възпаленото гърло имат своето място за облекчаване на състоянието, но не могат да окажат влияние върху хода на самата грипна инфекция.

Акад. Ангел Гълъбов, вирусолог

Един от най-големите абсурди, който наблюдаваме по време на грипна епидемия, е прилагането на антибиотици в първите два дни от началото на заболяването. Антибиотиците нямат никакво влияние върху вирусните заболявания, каквото е грипът. Те имат своето сериозно място в лечебната схема, когато възникнат бактериални усложнения. Отговорност на личните лекари е да установят такива усложнения при своите пациенти. А самоволният прием на антибиотици е вреден както за отделния пациент, така и за цялото общество заради опасността от създаване на резистентни бактериални щамове.

В лечебната схема на грипа освен специфичните лекарства – римантадин хидрохлорид и невраминидазни инхибитори, влизат витамин Е по 100 мг на ден при лица след пубертета, витамин С по 500 мг, доказан имуномодулатор и симптоматични средства.

Сподели във Facebook