Здраве

8 Декември 2014

1888

Петър Галев

Грипът атакува целия организъм

С акад. Ангел Гълъбов, водещ специалист по вирусология, член на български и чуждестранни научни дружества, разговаря Петър Галев

- Акад. Гълъбов, ще окаже ли влияние върху заболеваемостта от грип през идния сезон фактът, че още през октомври и ноември много хора изкараха други вирусни инфекции?
- Не смятам, че тези есенни вирусни заболявания ще се отразят по някакъв начин на протичането на грипната вълна, която идва в България обичайно през януари. Сега масово се регистрираха аденовирусни инфекции, които при някои хора протичат и по-тежко, включително стигат и до пневмония. Но тези вируси не създават имунитет срещу грипа. Няма никаква биологична пречка човек да е боледувал през есента от някакъв респираторен вирус, а по време на епидемията да се разболее и от грип. Единствената целенасочена защита е поставянето на противогрипна ваксина.

- В България това май не е много популярно…
- Не мога да си обясня на какво се дължи тази, бих я нарекъл психотична, антиваксинална кампания, която се води основно в интернет. В целия цивилизован свят над 70 – 80 на сто от хората се ваксинират срещу грип. Дори в много държави ваксината е безплатна! Нали не смятате, че немци, французи и италианци са по-глупави от нас, за да се ваксинират…

- Какви грипни вируси се очаква да ни атакуват?
- Те са ясни още от пролетта, защото преди това са се разпространявали в Южното полукълбо. Това дава възможност на производителите на ваксини много точно да подберат щамовете, срещу които да ни защитят. Единият от тях е вирусът „Тексас“ H3N2, който е нов, не е идвал в България и поради това срещу него няма изграден групов имунитет. Ще циркулира и добре известният „Свински грип“ – H1N1, а другият е от тип В „Масачузетс“, който дава подобна клинична картина. Но като цяло на грипните вируси от групата В се дължи много по-малка част от заболяванията .

- Повечето хора в момента се страхуват от ебола, а не от грип. Това оправдано ли е?
- Как ще е оправдано? Еболата взе няколко хиляди жертви в Африка, което е много лошо, но е доста далече от Европа и от нас. Докато при една изразена грипна вълна в България умират около 2000 души. Но за това почти не се говори и пише, защото някак не е атрактивно за медиите. Докато еболата предполага шок и ужас, а такива информации и псевдоинформации доста се харчат в публичното пространство.

- Какви са биологичните причини грипът да се различава значително от другите респираторни вирусни инфекции?
- В целия свят наричат грипа инфлуенца, а у нас името идва през Русия от френското „gripper“, което означава „сграбчвам“. Доста точно наименование на начина, по който започва и протича грипът. Неговият вирус се размножава много ефективно в епитела на дихателния тракт, но дава поражения във всички органи и системи, защото предизвиква оксидативен стрес. Ето това е една от главните разлики с другите респираторни вируси. При сблъсъка на имунната система със засегнатите от грипните вируси тъкани се отделят прекисни радикали, които увреждат малките кръвоносни съдове – капиляри и артериоли. И от там страдат сърцето, бъбреците, мозъкът, средното ухо, стомахът, всички мускули. Израз на тази интоксикация е внезапното начало с втрисане и висока температура, силното главоболие, което не минава от аналгетици, мускулните болки в цялото тяло. Докато другите вирусни инфекции започват с респираторните прояви – болки в гърлото, хрема, кашлица.

- Какво трябва да е поведението при грип?
- Важна е комплексната терапия! Специфичното лечение е с химиопрепаратите. В България имаме дълъг опит с римантадин хидрохлорид. Той е достъпен и като цена, поради което колегите го препоръчват и за екстрена профилактика. При един заболял в семейството на другите се предписва по 1 таблетка дневно до един месец. По-късно навлязоха оселтамивир и занамивир, които са ефективни и срещу грипен вирус B. Според доста школи се препоръчва и комбинирана терапия – римантадин заедно с един от другите два препарата. Те имат синергично действие. Болният трябва да взима и антиоксиданти – витамин Е по 100 мг (при младежи над 14 г.!) и вит. С по 500 до 1000 мг. Също така и имуномодулатор, който е доказан в клинични проучвания и съдържа ехинацея, диво индиго и бял кедър. Срещу температурата се приемат симптоматични средства. Не е вярно, че трябва да стои висока, „за да бори вирусите“. Антибиотик се назначава само при бактериално усложнение, което е установено.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 126