Здраве

26 Януари 2015

1902

Животът днес

Храните, които отнемат силите ни

Американски диетолози и физиолози от университета в Колорадо съставиха рейтинг на продуктите, които при определени обстоятелства намаляват жизнената ни енергия. Тези храни отнемат бодростта ни, правят ни вяли и сънливи, особено в зимния сезон.

1. Коняк
Обикновено те се препоръчват за ободряване. Но само ако ги пиете преди обяд, когато организмът изработва дневните хормони, които се разбират чудесно с тези напитки. Ако обаче пиете коняк и горчиви отвари преди лягане, ефектът ще е обратен. Силният алкохол лошо си взаимодейства с хормона на съня – мелатонина. Нощният сън даже след неголямо количество спиртни напитки е дълбок, но непълноценен – на мозъка не му достига кислород, защото конякът първо разширява, но после свива кръвоносните съдове.  Ако искате вечерта да се отпуснете, по-добре изпийте чаша червено вино и хапнете сирене. Виното съдържа антиоксиданта ресвератрол, който помага да се намали напрежението и свиването на съдовете, а в сиренето е открита аминокиселината триптофан, която гарантира по-лесно заспиване.

2. Сладкиши
Те бързо повишават нивото на глюкоза в организма, което след това рязко спада. При този процес човек усеща спад на силите. Затова, ако сте уморени и искате да закусите нещо, по-добре избягвайте сладките и тестените храни. Диетолозите препоръчват филийка черен или пълнозърнест хляб със зехтин. Според специалистите това е най-бързият начин да утолим глада. Ако ви предстои тежък ден и се налага да бъдете през цялото време съсредоточени, не пийте кафе или чай със захар, а с мед. Той поддържа енергийния баланс.

3. Месо от пуйка
Оказва се, че това полезно и диетично месо съдържа протеини, които имат релаксиращ, т.е. отпускащ ефект. Затова, когато обедното ни меню е с пуешко месо, можем да почувстваме прилив на сънливост и упадък на силите. Най-добре е да сложим пуйка на вечерната трапеза, преди лягане споменатият ефект идеално подхожда.

4. Тестени продукти
Както и сладкишите, те водят до покачване на глюкозата в кръвта.  Тестените продукти (особено приготвени от меки сортове брашно или с нишесте) бухват в стомаха, поради което се чувстваме натежали, отпуснати и ни се иска да полегнем.

5. Пържени храни
Най-дълго и трудно се разгражда препържената коричка. За нейното преработване организмът изразходва прекалено много енергия, което не само дразни храносмилателния тракт, а и отнема силите ни. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 130