Случвало ли ви се е:

  • да искате да спрете да се храните, но да не можете
  • да мислите постоянно за храна
  • да се храните в големи количества
  • да се храните с вредна храна, защото е по-лесно и по-бързо
  • да се храните просто защото ви е скучно

Ако да, то това са само част от въпросите, които могат да ви помогнат да установите дали сте хранително зависими.

Хранителната зависимост болест ли е?

Въпреки че няма официална дефиниция какво точно представлява, хранителна зависимост можем да наречем онова състояние, в което изпадаме в крайност посредством храната.

Ако се вманиачаваме да броим всяка една калория, ако ограничаваме приема на храна до опасни стойности или пък ако се храним с нездравословни и вредни за организма ни храни ежедневно.

Как можем да се пристрастим?

Може да се пристрастим към храна поради факта, че определени храни задействат сигнали в мозъка. Когато се храним с вредни храни например, до мозъка стига сигналът на т.нар. „приятно чувство“ под формата на допамин (невротрансмитер, отговорен за изпращането на съобщения от мозъка до нервите ни). Тези сигнали „наводняват“ мозъка ни, а резултатите са невъзможност да спрем да се храним. Често за този процес на наводняване се стига благодарение на добавките в храната. Замисляли ли сте се защо без един бонбон може, но само с един не може. Отговорът е в добавките. Сладкишите, десертите и други сладки изкушения съдържат съставки, които предразполагат мозъка към прекаляване като високофруктозен царевичен сироп, изкуствени подсладители, добавена захар и други.

Как да бъдем независими от храната?

Има шест стъпки, които ще ви помогнат да не изпаднете в безпомощност пред храната.

  1.  Не гледайте само колко калории съдържа една храна, четете етикета със съставките – има храни, които съдържат минимални калории или дори нула калории, но имат доказан негативен ефект както върху загубата на тегло, така и върху здравословното ни състояние. Затова е добре щателно да прочетете какво пише върху опаковката на храната, която купувате.
  2. Пропуснете опциите с 0 калории – тези храни и напитки съдържат нездравословни изкуствени подсладители или други добавки, които може да имат по-негативен ефект дори от калоричните им алтернативи.
  3. Хранете се със здравословните алтернативи на вредните храни. – ако ви се ядат бисквити, то си направете бисквити, Пак ще използвате висококалорични съставки за направата им, но поне ще знаете какво точно има в бисквитите и ще избегнете приема на вредни добавки, които имат за цел да направят продукта възможно най-дълготраен и това да е за сметка на вашия организъм.
  4. Не започвайте деня си с овкусено кафе – заменянето на овкусеното кафе с чисто, зелен чай или други алтернативи може да има благоприятен ефект върху контрола на апетита през целия ден.
  5. Избягвайте добавената захар – всъщност голяма част от храните сами по себе си съдържат захар, затова не е необходимо да добавяме още повече. Ето списък с някои храни, които може да ви изненадат с това, че съдържат захар.
  6. Потърсете помощ – преборването с хранителната зависимост може да бъде също толкова трудно, колкото спирането на алкохола или отказването от наркотиците. При многобройни неуспешни опити и поемане в грешна посока се губи мотивация и вяра, че може да се справите с проблема и е възможно да имате нужда от професионална помощ. Колкото по-скоро адресирате проблема до фитнес инструктор, специалист по хранене, лекар или друго лице, което може да ви окаже помощ, толкова по-скоро можете да започнете да живеете по-здравословен начин на живот.

За написването на тази статия помогна https://stanimirmihov.com/hranitelna-zavisimost/

 

Сподели във Facebook