Пациентите, здравните специалисти и гражданите имат адекватен достъп и информация за лекарствата, тъй като тази информация е на сайта на ЕМА, http://www.ema.europa.eu/, като всички важни съобщения са на английски език, а продуктовата информация за всяко лекарство се превежда на всички 23 езика от ЕС.

ЕМА поддържа лекарствени регистри в областта на лекарствата за хуманна и ветеринарна употреба  в ЕС, като:

•       Регистър на разрешените лекарства;

•       Регистър за лекарствата за редки болести;

•       Регистър на клинични изпитвания;

•       Регистър на нежеланите реакции на лекарствените продукти.

EMA обслужва лекарства за над 500 милиона души, живеещи в ЕС.

В научните комитети на ЕМА и работните групи участват членове от  регулаторните институции  в ЕС и  месечно в комитетите на ЕМА се включват около 300 експерти от всички страни членки, като разходите на представителите на страните членки се поемат от Европейската комисия.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) има седем научни комитета, които провеждат своите научни оценки:

•       Комитет  за лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP)

•       Комитет по лекарствената безопасност за оценка на риска   (PRAC)

•       Комитет  за лекарствени продукти за ветеринарна употреба (CVMP)

•       Комитет за лекарства за редки заболявания  (COMP)

•       Комитет за растителни лекарствени продукти  (HMPC)

•       Комитет за  съвременни терапии (CAT)

•       Педиатричен комитет (PDCO)

За момента Агенцията има 890 служители от всички страни членки, но това е предимно технически екип, който е в помощ на експертите на ЕМА.

Бюджет и такси при ЕМА, заплащани от фармакомпаниите

Бюджетът на Агенцията за 2015 г. възлиза на 302 117 000 евро и е с 1,7% увеличен в сравнение с бюджет 2014 г. Приходите за 2015 г. възлизат на общата сума от 304 118 788 евро.

ЕМА определя такси на фармацевтичните компании за услугите, които варират до 278 800 евро за един лекарствен продукт. В зависимост от услугата има 71 различни такси.

Предимства на мрежата от дейности, които извършва ЕМА за граждани на ЕС

1.     Дава възможност на държавите членки да обединят ресурсите и се координира работата за регулиране на лекарствата ефикасно и ефективно, като се гарантират стандарти и използване на най-добрите налични експертни знания, за да стигнат новите лекарства до пазара;

2.     Намалява административната тежест чрез централизирана процедура на разрешение в 31 държави, за да помогне на лекарствата да достигнат по-бързо до пациентите във всички страни членки;

3.     Ускорява обмяната на информация по важни въпроси, като например безопасността на лекарствата, между всички страни членки;

4.     Обединява експертизата - регулаторната мрежа дава достъп до експерти от целия ЕС, позволява да събере на едно място най-добрите налични научни познания в ЕС за регулиране на лекарства;

5.     Разнообразието на експертите, участващи в регулирането на лекарствените продукти в ЕС, насърчава обмена на знания, идеи и най-добри практики между учени, стремящи се към най-високите стандарти за регулиране на лекарствата.

Сподели във Facebook