Здраве

15 Септември 2014

3911

Животът днес

Злоупотребата с алкохол е нещо доста разпространено в нашата страна и се срещаме много често с пораженията му върху черния дроб. За Европа се смята, че един на всеки 16-17 души получава някакъв здравословен проблем, свързан с алкохола, и това го нарежда на трето място след хипертонията и тютюнопушенето като причина за съпътстващи заболявания.

Ние сме може би още по-напред в тази негативна статистика, защото свързани с употребата на алкохол са не само чернодробните заболявания, които си вървят в познатия ред - стеатоза, след това стеатохепатит, цироза. Разбира се, нещата не при всички протичат така - неголяма част от алкохолиците развиват тежки чернодробни заболявания. Свързано е с генетични фактори, с условията на околната среда, с пола, расата, с начина на хранене и т.н. Наследственият фактор също има значение. Затова едни хора развиват тежко чернодробно увреждане при сравнително неголямо количество и несистемна употреба на алкохол, докато тежки алкохолици не стигат до такова увреждане. Обяснението е в механизма на алкохолната увреда, в начина на преработка и на резорбция на алкохола, различна при отделите индивиди.

Няма определена доза, която да е хепатотоксична. Смята се, че количество над 30-40 г чист алкохол за мъжете и 20-30 г за жените, и то не всеки ден, е вече токсично и след 10-12 години може да доведе до тежко чернодробно увреждане. При хората, които пият редовно, организмът развива пет-шест пъти по-активна система за разграждане и елиминация.

А при човек, който обикновено не пие и особено ако е по-пълен, едно напиване в петък вечер може да бъде фатално, да се отключи директно т.нар. остър алкохолен хепатит, при който смъртността е доста висока. Има тенденция все повече млади хора и все повече момичета да употребяват алкохол. А е доказано, че някои жени са по-податливи на алкохолна увреда при сравнително по-малки количества алкохол. Заплахата тук е от прогресия на заболяването още в млада възраст. Смята се, че стеатозата прераства в 20-30% на сто от случаите в стеатохепатит, а в 10-20% - и в цироза. Може да се стигне до необратими промени в черния дроб. Най-лекото, стеатозата, е моментно състояние. Смята се, че при спиране на алкохола нещата са обратими и чернодробната клетка се връща в нормалното си състояние.

Независимо каква е причината за чернодробното увреждане, винаги се прибягва до хепатопротективна терапия. Тя е основна и трябва да бъде продължителна, минимум три месеца, за да стабилизира клетъчната мембрана. Хепатопротекторът трябва да има антиоксидантен ефект, наред със селена, цинка, витамините А, С и Е. Защото при употребата на алкохол чернодробната клетка в края на краищата преминава в едно хиперметаболитно състояние, което трябва да се коригира. Много от хепатопротекторите са на растителна билкова основа. Един от тези хепатопротектори, свързан пряко с лечението на увреда на черния дроб, предизвикана от алкохол, е хималайска билка, расте на три хиляди метра височина. Тя е съставка на лекарството „Хепасейв”.

Моят опит с този продукт показва добри резултати по отношение на хепатопротекцията и възстановяването на чернодробната функция. Курсовете са по-дълги, като трябва да се знае, че могат да се комбинират различни хепатопротектори, но не е желателно да се комбинират в ниски дози. Трябва да се използва терапевтичната доза – в случая една-две таблетки два пъти дневно. Препоръчвам, когато говорим за чернодробно заболяване, независимо от какво е причинено, да се използва като хепатопротектор стандартното лекарство. Да знаем, че съдържа точно това, което е написано, в това количество, което е написано.



 

Сподели във Facebook