Акупунктура помага за правилно предлежание при обърнат плод по време на бременността

- Д-р Илиев, какви техники се прилагат в традиционната китайска медицина?
- Традиционната китайска медицина обхваща едновременно няколко направления. Първото от тях включва използването на т.нар. методи на външно дразнене като акупунктура, мокса, точков масаж, гимнастика, както и различни въздействия с лазери и с електроакупунктура.  
Другото направление е вътрешната медицина. Китайците също изписват различни медикаменти на пациентите, но акцентът е поставен върху храненето и лекарствата от натурални съставки – билки, животински продукти и т.н. Не се използват толкова много химически съединения както в нашата медицина. За съжаление у нас китайската фитотерапия е неприложима, защото рецептите не могат да бъдат изпълнени в нашите аптеки.

- Каква логика се следва при поставяне на диагнозата и съответно при лечението? 
- Обяснението на традиционните китайски методи е трудно за разбиране от хора, които не са запознати, но те следват своята логика. Причините за болестта се разделят на външни и вътрешни етиологични фактори.
 

Ако пациентът страда от остър тонзилит например, китайският лекар ще каже, че той страда от Студ и Вятър. Под понятието Вятър (Feng) обаче се разбира не само физическият фактор, но и начините на пренасяне на вирусите и бактериите – в случая по въздушно-капков път. Бактериалната или вирусната инфекция също ще бъде обяснена с понятието Вятър. Това показва, че симптомите са променливи, появяват се изведнъж и за кратко време инфекцията минава. Същото се отнася и за вирусната инфекция, която често има преходен характер.

Най-често вятърът се комбинира със Студ (Наn). Китайците са наблюдавали Студа, анализирали са го и са установили, че той прониква в нашето тяло по няколко начина –  през краката, гърба и главата, т.е. там, където преминават меридианите на пикочния мехур и бъбрека. Съществуват обаче и вътрешни пътища. Случва се обикновено при децата, ако дишат през устата в студените зимни месеци. По този начин се създават условия Студът да влезе в белия дроб и да предизвика бронхит или дори бронхопневмония. В тези случаи е много важно болният да бъде затоплен – загряват акупунктурните точки чрез мокса, затоплят тялото с разтривки, топла баня на краката и др.

Другите външни фактори според традиционната китайска медицина са Топлина (Re), Сухота (Cao) и Влага (Shi). Всеки един от тях поразява определен функционален кръг в нашето тяло и може да предизвика заболяване, ако въздейства много активно и продължително време.
Вътрешните причина за появата на определени болести се дължат на нашите емоционални състояния. Повечето от раковите заболявания се появяват, защото се храним лошо и много често имаме негативни емоции. За Тъгата (Вei) например се знае, че уврежда белия дроб. Когато човек е тъжен и плаче, нарушава ритмиката на дишането и може да увреди този важен орган. Гневът и ядовете (Nu) атакуват черния дроб, грижите (Si) поразяват стомаха, а страхът (Kung) - бъбреците и пикочо-половата система.

- Какви лекари могат да практикуват акупунктура? 
- Методът намира приложение във всички специалности. У нас първоначално бе въведен от невролозите, като постепенно започна да се използва от специалисти по вътрешни болести, УНГ, дерматолози, ендокринолози, акушер-гинеколози и други.
През последните години „предадохме” акупунктурата на физиотерапията, но там не се намериха добри условия за развитие. Самата физиотерапия е в упадък, въпреки че е изключително важна за здравеопазването. Ако искаме добра медицина, необходимо е да имаме много добра физикална медицина, както е в развитите страни.

- Можете ли да посочите примери за успешно приложение при различни заболявания?
- Акупунктурата е чудесен начин за лечение на алергичен ринит, алергичен и неалергичен синуит и остър тонзилит (възпаление на сливиците). Редица проучвания показват, че комбинираната акупунктура на ухото и на определени точки по тялото може да излекува острия тонзилит по-бързо с около ден и половина, отколкото с антибиотик.
През последните 20 г. много често лекувам с комбинация от акупунктура и т.нар.

ортомолекулярни субстанции – витамини, минерали, ензими и микроелементи. На пациента се спестяват вредните странични ефекти на много от медикаментите.
Често при бременните се наблюдава т.нар. неправилно предлежание на плода – обърнат плод. Проблемът може да бъде решен само за три процедури с нагряване на определена точка с мокса. Повечето клиники, които се занимават с инвитро, използват и акупунктурата към комплексния подход. Тогава ефектът е по-добър.

- Има ли състояния, при които не се препоръчва използването на акупунктура? 
- Да, съществуват определени противопоказания. Не бива да се прилага при силно изтощени хора. Когато пациентът току-що е изкарал тежко инфекциозно заболяване, тогава се прави само мокса. Не се препоръчва и при болни с туберкулоза, въпреки че в някои стари китайски ръководства съществуват някои схеми за лечение.
Ако лекарят няма достатъчно опит в акупунктурата, по-добре да не я прилага при бременни. Поставянето на иглата на неподходящото място може да провокира маточни контракции и преждевременно раждане.
 

Сподели във Facebook