Здраве

17 Ноември 2014

3131

Животът днес

При кашлица е важно общото състояние на детето

Д-р Жени СТОИЧКОВА, детски пулмолог, Бургас

Кашлицата е физиологично обусловен, защитен рефлекс на дихателната система, който се появява в отговор на някакво дразнене. Децата са много чувствителни към околната среда и могат да кашлят дори без да са болни - от цигарен дим, от сух и замърсен въздух, от парното и климатика, от химикали (дезинфектантите в детската градина), от дезодоранти. Кашлицата обаче винаги е сигнал, че нещо се случва в дихателната система, която е във връзка с околната среда и останалите органи и системи. Поради това кашлицата винаги е обусловена от много фактори и този плашещ симптом често е в хода на някакво заболяване. Причина може да са алергични заболявания на дихателната система, гастроезофагеален рефлукс, чужди тела в дихателните пътища, муковисцидоза, аномалии на дихателната система и диафрагмата, туморни образувания, сърдечносъдови заболявания. Най-честата причина, особено в есенно-зимния сезон, си остават инфекциите на дихателната система.

Защитният ефект на кашлицата зависи от състоянието на имунната система, на лигавицата на дихателните пътища, температурата, влажността и замърсеността на въздуха. В студените месеци се посещават повече молове, кина, театри, заведения. Там е топло и невинаги добре проветрено, което е условие и среда за предаване на инфекции. Фактор е и изсушаването на лигавиците на носа и устата. За да отговори адекватно с кашлица, която ще е само защитна, но няма да премине в болест, лигавицата трябва да е в оптимално добро състояние, със съответната влажност, с нормално отделяне на секрети и локални защитни фактори. Ресничките, които покриват цялата повърхност на респираторния тракт, трябва да имат възможност да се движат, за да изкарват патологичните секрети и микроорганизми. Целта на лекарите е не да потиснат кашлицата, а да я облекчат.

Кашлицата трябва да бъде контролирана, облекчавана и е редно да се стимулира нейният защитен ефект. Как да се осигури това добро състояние на дихателните органи практически?
Една възможност са промивките на носа с различни препарати, съдържащи морска вода или физиологичен разтвор. При деца с хронични заболявания на дихателните органи това промиване е задължително, а през зимата е препоръчително и за всички. Добре е да се правят и инхалации с билки, пиенето на билкови отвари. Така се отмиват бактериите и вирусите.

Една кашлица би могла да безпокои родителя, друга да безпокои специалиста. Силата и честотата на кашлицата нямат връзка с тежестта на заболяването – може детето два пъти да се изкашля през деня, но да има тежка пневмония и обратно – честа и силна кашлица, но да е признак на леко заболяване. Кашлицата може да бъде суха, дразнеща, може да бъде влажна, с отделяне на различни видове секрети. И влажната, и сухата кашлица могат да се видят в хода на едно и също заболяване, но пък са характерни и за определени видове заболявания. Много важно е кашлицата да бъде съотнесена към общото състояние на детето - дали е отпаднало, дали се храни, има ли температура...

При прегледа трябва да се изясни епидемиологичната обстановка, времето на поява на кашлицата, нейната продължителност, повлияването от приложеното лечение и евентуална промяна в динамика. Необходимо е да се уточни има ли  връзка кашлицата с различни ситуации - хранене, сън, физическо усилие, вдишване на алергени, аспирация на чужди тела и т.н. Суха кашлица може да възникне и у здрави деца през зимата, след игра на открито, при влизане в топло помещение. Кашлицата (особено рецидивиращата) може да има психогенен произход.

До консултацията с лекар може да се ползват различни продукти, които се продават без рецепта - хомеопатични препарати и билкови изделия. Известни са много растителни екстракти, използвани при кашлица. Те стимулират секрецията, улесняват откашлянето, намаляват бронхиалната обструкция. Такъв е примерно „Ен-Ти-Тус”, аюрведичен продукт, съставен от седем билки под формата на стандартизирани екстракти. Има още много натурални продукти, които биха могли да облекчат кашлицата до уточняване на причината й от специалист.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 123