Здраве

16 Февруари 2015

3192

Животът днес

Слушалките постоянно в ушите може да увредят слуха

Музика, скайп, разговори по мобилния – днешните младежи са със слушалки в ушите в продължение на много часове всеки ден. Това обаче може да бъде опасно за слуха. Затова Клиниката по УНГ болести към УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Плевен, стартира традиционната си Великденска благотворителна инициатива, която е на тема „Новите технологии – полза и вреда върху слуховото възприятие”.  Това съобщават от лечебното заведение на профила си в CredoWeb. В рамките на кампанията ще бъде отбелязан и 150-годишният юбилей на болницата. 

Планирани са редица срещи с тийнейджъри в училищата от Плевен и региона, които ще получат информационни дипляни. Началото бе поставено в Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, където близо 50 ученици бяха запознати от медици от Клиниката по УНГ с вредните начини за ползване на модерните аудиотехнологии. Специалистите ще запознаят младежи с ползата и вредата от прекомерната употреба на микрослушалки и алтернативата да съхраним слуха, изпитвайки максимално удоволствие от музиката. 

С използването на новите аудиотехнологии, без да усещаме и осъзнаваме, може да увредим трайно и необратимо нашия слух, за което по-късно ще съжаляваме. Много хора в ежедневието си, независимо дали са подрастващи или вече възрастни, използват така нареченото хендсфри за удобство – при шофиране, седене в трамвая, тролея, автобуса, влака, на фитнес или джогинг или на отиване и връщане от училище или извънкласни занимания. Едва ли много хора са се запитвали дали използването на това устройство за по-удобно слушане на музика или лекция/доклад не е вредно или най-малкото дали има определен по-безопасен метод на ползване на устройството. Затова и УНГ специалистите от Плевен подемат тази инициатива, свързана с превенция на здравето, информирайки широка аудитория от хора съвременните аудиотехнологии по какъв начин трябва и не трябва да се използват.

Потърсете профила на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Плевен, в credoweb.bg

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 133