Преди няколко десетилетия типичният пациент с оплаквания от стомашни проблеми беше над средна възраст, мъж, често пушач и редовно употребяващ алкохол. Днес картината е коренно променена. Млади хора и дори ученици са сред чакащите пред кабинетите на гастроентеролозите заради хронични болки в стомаха, спазми, тежест, подуване, киселини, чувство на бързо засищане. Според специалистите промяната в начина на живот е главната причина за това. Най-вече хроничният стрес, нередовното, неправилно и некачествено хранене, измислени „чудотворни“ диети, злоупотребата с кафе, енергийни напитки, алкохол. Състоянието на стомаха е силно зависимо от нервната система – и централната, и периферната. Затова ни свива „под лъжичката“, когато сме напрегнати и уплашени. Стресовите хормони предизвикват спазъм на кръвоносните съдове, включително и в стомаха, а намаленото кръвоснабдяване прави лигавицата податлива на увреждане от киселите стомашни сокове.

Основни заболявания

 

  • Язва (на стомаха или на дванадесетопръстника) и гастрит. Причините за тези заболявания са комплексни, включително и хроничната инфекция с хеликобактер пилори. Често и двете заболявания протичат с хиперацидитет – повишена киселинност. Оплакванията най-често са болка високо в корема, липса на апетит, обостряне на състоянието от пържени и груби храни, газирани напитки; гадене, повръщане и др..
  • ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест). Едно от най-честите съвременни страдания, свързани със стомаха и хранопровода. Може да е в комбинация с язва и/или гастрит, но често е и самостоятелно заболяване. Подробно за него вижте в интервюто с водещ специалист на стр. 23.
  • Хиатална херния. Това е състояние, при което част от стомаха преминава към гръдната кухина през отвора за хранопровода в диафрагмата. Причинява различни оплаквания, лечението в по-изявените случаи е оперативно.
  • Рак на стомаха. Често възниква на фона на дългогодишна хронична язва на стомаха (но не и на дванадесетопръстника). Ранните симптоми не са типични и често се открива в напредналите стадии. С успехите в лечението на стомашната язва намаляват случаите и на стомашен карцином.

Диагностичните методи

  • Фиброгастроскопията е златният стандарт за установяване на заболявания на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Изследването спокойно може да се направи без никаква упойка, но при по-неспокойни пациенти е възможна кратка анестезия. Без упойка болка няма, само известно чувство на пресядане и гадене при вкарване на тръбата в хранопровода. Освен директния оглед на горния храносмилателен тракт гастроскопията позволява вземането на тъканни проби, както и на материал за микробиологично изследване.
  • Ехографията не е метод на първи избор при изследване на кухите органи – стомах и черва. Но дава много ценна информация за състоянието на паренхимните коремни органи.
  • Рентгеновите изследвания все още имат своето място, особено за установяване на функционални нарушения. Най-често се прави оглед на хранопровода и стомаха по време на поглъщане на контрастна материя. Така се проследява дали тя преминава нормално, има ли рефлукс и др.
  • Скенер и ЯМР се назначават, когато се налага да се търси връзка между оплаквания от страна на стомаха с други органи – черен дроб и жлъчен мехур, жлъчни пътища, панкреас и панкреасен канал; за уточняване на съмнителни образувания и др.
  • Изследване за хеликобактер пилори може да се направи по няколко начина. Най-модерен е дихателният тест. Бактерията или косвени „улики“ за присъствието ѝ в организма (напр. активност на имунната система срещу нея) могат се открият при изследвания на кръвния серум или във фекални проби. Има и бързи тестове, които реагират на частица от лигавицата на стомаха, взета при гастроскопия.

Възможностите за лечение

  • Инхибитори на протонната помпа. Зад това сложно наименование стоят разнообразни лекарства, които мощно потискат продукцията на киселини от жлезите в стомашната лигавица. Откриването на този тип лекарства предизвика истинска революция в гастроентерологията. Откакто те са на разположение на лекарите и пациентите, рязко намаляха случаите на кървене от язви на стомаха и дванадесетопръстника, перфорациите на язви и изобщо необходимостта от хирургическо лечение на стомаха. Тези лекарства, като празолид, омепразол, пантопразол и др., се предписват при язва и гастрит, ГЕРБ, повишена киселинност, профилактично по време на прием на потенциално увреждащи стомаха лекарства като НСПВС и др., след тежки операции, по време на престой в интензивни отделения.
  • Антибиотици в различни комбинации се използват заедно с инхибиторите на протонната помпа за ерадикация („изкореняване“) на клинично значима инфекция с хеликобактер пилори.
  • Локални антиацидни средства, които неутрализират част от стомашните киселини директно в стомаха, се приемат от пациенти със спорадични оплаквания, главно при нарушение на хранителния режим.
  • Понякога гастроентеролозите предписват и различни лекарства с влияние върху нервната система, за да се намали влиянието на стреса върху стомашно-чревния тракт.
  • Често се приемат пробиотици, спазмолитици, газогонни средства като Комфортекс и др.
Сподели във Facebook