Здраве

28 Септември 2016

2275

Животът днес

Проф. Нина Гочева

Националната кардиологична болница (НКБ) организира пункт за безплатно измерване на артериалното налягане на 29 септември 2016 г. от 10 ч. пред сградата на болницата (метростанция „Вардар“). Инициативата е по повод Световния ден на сърцето, който се отбелязва всяка година на тази дата.

Артериалната хипертония е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Възможно е дълго време кръвното налягане да е значително повишено, без това да предизвиква каквито и да е оплаквания, каза водещият кардиолог проф. Нина Гочева, ръководител на клиника в НКБ. Ако проблемът бъде открит навреме и се предприемат комплексни мерки за постигане на таргетните стойности на артериалното налягане, рискът значително се намалява. Все още не съществува дефинитивно и окончателно излекуване на есенциалната хипертония, затова е важно заболяването да се контролира постоянно. Това включва редовно измерване на кръвното налягане с качествен апарат, съответен хранителен и двигателен режим и, ако се налага, прием на един или повече медикаменти по предписание на лекаря. Важно е да се знае, че дори и след нормализиране на стойностите на систолното и диастолното налягане, приемът на лекарствата трябва да продължи.

Националната кардиологична болница има пълния капацитет за диагностика, консервативно, инвазивно и хирургично лечение на сърдечно-съдовите заболявания, включително и при деца. Пациентите, на които по време на скрининговите измервания на артериалното налягане бъде установен проблем, ще бъдат консултирани какви по-нататъшни стъпки да предприемат, за да получат диагноза и лечение.

Сподели във Facebook