Видът на кашлицата издава причината

С д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в XI ДКЦ, София, разговаря Галина Спасова

- Д-р Георгиев, според всекидневния ви опит има ли хора, които са по-податливи на кашлица и защо?
- Кашлицата е един физиологичен процес за очистване на организма от секретите, които се съдържат в бронхите и в дробовете, като по този начин се елиминират и патогенни микроорганизми - бактерии и вируси. Има хора, които определено започват да кашлят и при минимални дразнения от различни фактори на средата. Най-често това е някаква алергична компонента и основа.

Обикновено хората си знаят, че имат алергия било към полени, било към определени цветя и дървета при цъфтеж, и съответно приемат медикаменти, за да предотвратят пристъпите. Но кашлицата като симптом (защото не е заболяване) се появява най-често в есенно-зимния период и през пролетта. Тогава вероятността от вирусни и бактериални инфекции е доста по-голяма и съответно кашлицата като един от симптомите се появява или в началото, или като следствие от вирусно или бактериално заболяване на дробовете или на дихателните пътища като цяло.

- Кога говорим за хронифицирала кашлица?
- Първо трябва да се направи точна преценка какъв е причинителят на кашлицата, каква е тя като вид, за да може да се лекува адекватно. Един много подробен разпит на пациента дава съществена информация - питаме конкретно и за алергии, за някакви дразнещи фактори от околната среда, които са провокирали пристъпи на кашлица в миналото. Освен това разпитваме дали има някакво скорошно заболяване. Тези неща заедно с прегледа са важни, за да се хване точната причина. Обикновено като съпътстващи изследвания се прави евентуално рентгенова снимка, ако има нещо неясно по повод заболявания на белия дроб – бронхити, пневмонии.

- Самият вид на кашлицата говори ли за произхода й?
- Кашлицата може да е суха, да няма отделяне на секрет от страна на дробовете, и да е влажна - да се отделя голямо или много голямо количество секрет. Зависи от заболяването - може да бъде лаеща кашлица, ако има заболяване на ларинкса, може да бъде кънтяща, когато говорим за заболявания, които вървят с кухина в белия дроб – например туберкулоза.

- Как най-често се започва кашлицата, защото винаги първо търсим някакъв сироп, особено за децата?
- Зависи от причината и от стадия в развитието на самото заболяване. Обикновено започва като суха, дразнеща, непродуктивна, като не се отделя секрет. Ако не се лекува, секретът, който се задържа, от само себе си започва да се разводнява. Но това е прекалено слабо като процес, за да може да се отдели цялото количество, което се съдържа в дробовете. По принцип ролята на сиропа е да разводнява секрета в дробовете, натрупан от патогенните организми. Така той по-лесно се изкарва и се очиства белият дроб. Поради тази причина важно е да се приемат и повече течности.

Дали да е сироп, дали да е някаква друга лекарствена форма, зависи от предпочитанията на самия пациент, както и от възрастта. Бих препоръчал евентуално да се започне с продукт, който е на билкова основа, подобряващ отделянето на секрета, но не и да се потиска кашлицата. Защото много често пациентите не могат да определят дали трябва да бъде потисната кашлицата, или е необходимо да се стимулира отделянето на секрета. Обикновено за това трябва да се потърси лекарска помощ. Много подходящ е например „Ен-Ти-Тус” - капсули, комбинация от 12 индийски билки, като всяка има съответно действие върху кашлицата и върху организма въобще. Някои действат антиалергично, други отхрачващо. Част от билките имат успокояващо въздействие върху възпалителния процес.

- Ако се наложат по-силни лекарства, продължава ли прилагането на билковия препарат като допълнително средство?
- Във всички случаи, дори и да се наложи предписването на антибиотици или някакъв противовирусен медикамент, лечението на кашлицата продължава и може да се приема „Ен-Ти-Тус” минимум 5 дни, като капсулите от гледна точка на съдържанието на билки са по-добрият вариант. Сиропът е предпочитана форма при малките децата под 6 години. От 6 до 10 години се препоръчва една капсула, от 10 до 14 – две, и над 14 години - три пъти по една капсула. Капсулите не съдържат захар и могат да се пият от диабетици, могат да се приемат и от бременни и нямат седатиращ ефект върху пациента.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 47