Според психолозите ръководителите често използват фрази, които могат да убият мотивацията у служителите и желанието им за работа.

Има началници, които обичат да крещят, а има и такива, които без да повишават тон, само с едно изречение могат да предизвикат съпротива у подчинените си.

Кои фрази трябва да избягвате, ако искате да бъдете добър мениджър:

№ 1. „Поставил съм ти задача, изпълнявай я“

Тази фраза обезценява ролята на служителя и я свежда до елементарна функция. За повечето хора тя има демотивиращ ефект.

За предпочитане е фразата: „Времето ни притиска, затова да не го губим“. Това изречение доближава началника до подчинения, показва уважение към него и в същото време намеква за дефицита на време.  

№ 2. „Отивай да работиш“

Това е заповед, а тя винаги предизвиква вътрешна съпротива и мотивацията у служителя стига своя минимум. След подобна фраза от подчинения трудно може да се очаква вдъхновение или самоинициатива.

По-добре звучи: „Хайде да не се отвличаме, имаме много задачи и цели. Не можем да си позволим да губим време“. Така подчиненият сам ще се пренесе в сферата на своята работа и текущите ангажименти, без да усеща натиск от страна на мениджъра.

№ 3. „Ако нещо не ти харесва, никой не те задържа. Вратата е отворена“

Тази фраза не оставя възможност за конструктивен диалог или взаимодействие. Грубото отношение не само унищожава инициативата у служителя, но и принизява неговата значимост в работата. Хората със самочувствие и дух на борци могат да реагират импулсивно в подобна конфликтна ситуация. Никой добър мениджър не бива по този начин да подценява хората, които би трябвало да ръководи и мотивира.

Според психолозите за предпочитане е забележката: „Всеки може да има свое виждане за ситуацията, но съществуват определени условия и правила, които всички сме длъжни да спазваме, ако искаме да бъдем част от системата. Всеки сам решава иска ли да бъде част от нея или не“.

№ 4. „Докажи ми, че си по-добър“

От една страна фразата е мотивираща, но от друга – тя звучи прекалено категорично и се превръща в заповед. Това не е достатъчно, за да мотивира служителя. У подчинения може да възникне вътрешна съпротива, особено ако жизненият му опит подсказва, че да бъде по-добър не винаги се получава. Рискът ефектът да е противоположен на очаквания е много висок.

По-добре използвайте: „Аз виждам твоя потенциал и възможности за растеж, предлагам ти да използваш целия си ресурс и да направиш пробив. Имам интуиция и тя в момента не ме лъже“.

№ 5. „Прави, каквото ти казвам, и не спори“

Отлична фраза на офисния планктон и той с радост ще последва тази стратегия. Но ако искате да видите сред подчинените си компетентни хора, способни се само да изпълняват, но и да генерират идеи, не използвайте тези думи. Те убиват всякаква креативност и проява на въображение. Инициативността изчезва. Служителите разбират, че най-главното е да спазват инструкциите.

Според психолозите има няколко фрази, които могат да заменят горната: „Опирайки се на своя опит, смятам, че дадената ситуация изисква, ти…“, „Ако в момента имаш конструктивни идеи, готов съм да те изслушам…“. Важно е да направите служителите съпричастни към конкретната задача и да усетят, че тяхното мнение има значение. 

Сподели във Facebook