Акценти

2 Август 2017

3475

Животът днес

1. Рано се отделят от семейството си

Повечето американци започват да живеят самостоятелно, когато навършат 18 години или като постъпят в университет. Някои се връщат при родителите си, след като завършат учението си, но обществото не гледа на тях с добро око. Според традицията да живееш с родителите си след 25-годишна възраст, е ненормално.

2. Родителите нищо не дължат на децата си

Парите на мама и тате в САЩ не принадлежат по презумпция и на децата им. Най-често те сами си заработват джобните разходи. Само един пример – децата на Чък Фини, основател на световната мрежа от магазини Duty Free и на множество благотворителни проекти, докато са учели, сами са си изкарвали парите, като са работели през ваканциите като сервитьори, касиери и др.

3. Работата е на първо място

Привикнали към самостоятелен живот, американците са работохолици. Да отиват в офиса в 6 часа сутринта и да си тръгват към полунощ за тях е нормално. Обедна почивка има не навсякъде.  Огромната мрежа супермаркети Food Lion, както и в болшинството други компании, действа системата за почасово заплащане на труда. Така че, ако някой от служителите иска да похапне или отдъхне, той е длъжен да отбележи времето, през което отсъства. За тези часове обаче няма да получи надница.

Платените отпуски в САЩ рядко се срещат, а и продължават от 5 до 15 дни. В компанията Microsoft се полагат почивни дни само за най-големите празници като Рождество и Деня на независимостта.

4. Обичат доносите

Ако, влизайки в кафенето, не видите зала за пушачи, хич не вадете цигарите. Никой от посетителите няма да ви направи забележка, но много от тях ще се оплачат на собственика на заведението. В САЩ никак не са редки случаите, когато за закъснението на колегата веднага се уведомява мениджърът. А винаги се намират будни американци, които да съобщят в полицията, че автомобил е минал на червен светофар. Жителите на САЩ спазват строго законите, а за всеки нарушител ще се намери човек, който да съобщи където трябва.

5. Мислят преди всичко за себе си

Американецът може да се бие в гърдите, че ще ви помогне в беда, но наложи ли се, първо мисли какво е изгодно за самия него. В САЩ е съвсем нормално най-напред да се погрижиш за себе си и семейството си.

6. Не отбелязват рождените си дни

Приятелите може да общуват години наред, без да знаят кога е роден другият. Ако в детството им рождените дни са достатъчно шумни, то повечето възрастни американци не смятат за необходимо да отбелязват това събитие. В Google все пак се сещат, че сътрудниците им имат празник, а рожденикът получава… един час безплатен масаж.

7. Знаят цената на парите

На пръв поглед може да ви се стори, че американците са стиснати и меркантилни, но всъщност те знаят цената на парите. Ние сме готови да грабнем каквото видим от рафтовете в магазините, а после да се удивляваме на сумата в касовата бележка. При това много от закупеното изобщо не ни е нужно, просто се продава на промоция. В САЩ това трудно може да се случи. Американците знаят как се изкарват парите и затова ги ценят.

8. Не се захващат с чужда работа

Американецът никога няма да легне под колата, за да установи повредата, а вика пътна помощ, която да откара автомобила му в сервиз. Няма и да тръгне да прави пица, когато има достатъчно пицарии. Жителите на САЩ предпочитат да не отделят от времето си за несвойствени за тях неща, когато могат да си платят и да поверят проблема на професионалистите. Те са убедени, че всеки трябва да се занимава с това, което може най-добре.

9. Не се оплакват

На въпроса „Как си?“ всеки американец ще отговори, че всичко е отлично и ще се усмихне. Въпреки че в главата му се въртят купища проблеми с работата, семейството и какво ли още не. В САЩ не е прието да се разказва за собствените проблеми и да се признават несполуките. Може да се споделят само положителните емоции. А усмивката е сигнал за благополучие. Проблемите си разрешават при психотерапевтите, а не при приятелите.

 

Сподели във Facebook