Според биолозите еволюцията на хлебарките е стремителна, а препаратите, използвани срещу тях, ги направиха много трудно победими. Причината е, че наглите насекоми изключително бързо мутират, привиквайки към всяка нова отрова. За две седмици те стават резистентни към всеки опит да бъдат изтребени. И отровите, които до вчера са били ефективни, вече са безполезни, дори може да им служат за храна.

Най-неприятното е, че оцелелите хлебарки предават полезните за тях промени в организма им на следващите поколения. В резултат популацията притежава същата резистентност. Дори понякога се появяват супер хлебарки, които не се плашат от никакви инсектициди и единственият начин за справяне с тях е чехълът.

Хлебарките са над 4000 вида

У нас са най-разпространени черна (ориенталска) хлебарка, кафявата (германска) и американската.

Всички те са потомци на оцелелите в битката с инсектицидите, което означава, че притежават резистентност към повечето отрови. При това според учените устойчивостта на днешните поколения е феноменална. Те не могат да бъдат изтребени с дози, които няколко хиляди пъти превишават смъртоносните преди време.

Все пак човечеството трябва някак да се справя с хлебарките. Не само, защото предизвикват истинско отвращение, а и защото пренасят зарази.

Последното средство

Експертите са категорични, че борната киселина дава надежда за успех на бойните действия срещу насекомите. Това е неорганично вещество без вкус и мирис, затова хлебарките не могат да разпознаят заплахата. Трябва обаче да бъдат нахранени с борна киселина. Вариантите са различни – от комбинация с яйца, до разтваряне във вода. При успех хлебарките ще загинат от обезводняване. Необходимо е спецоперацията да продължи около 10 дена.

Надеждно са и примамките, съдържащи хидраметилнон. Те имат забавено действие, като нарушават синтеза на молекулата АТФ – източник на енергия, която е необходима за работата на нервната система и протичането на жизнено важни биохимични реакции. За съжаление хлебарките в САЩ вече са си изработили резистентност срещу хидраметилнона, но нашите може би все още не са.

Мит е, че обичат сладко

Хорат правят отровни примамки, смесвайки препаратите със захар. Оказва се обаче, че съвременните хлебарки изпитват отвращение към сладкото. Доказа го експеримент, проведен от учени в Северна Каролина. Те предложили на хлебарките две „менюта“ – конфитюр и фъстъчено без захар. Реакцията им била удивителна – някои хлебарки дори отскачали от конфитюра, а фъстъченото масло хапвали с удоволствие.

Според учените насекомите са се отвратили от сладкото в резултат на мутации, които са защитна реакция срещу примамките.

Уникалните насекоми

Хлебарките могат да не дишат по 40 минути. Ако плътно ги затворим в буркан, няма да загинат за разлика от другите насекоми като бръмбари или мухи.

Учените от Австралия открили още един феномен – хлебарките често сами спират да дишат, като по този начин задържат влагата в организма си и се предпазват от обезводняване.

Учените са доказали, че хлебарките обитават нашата планета от 320 милиона години и са оцелели благодарение на способността си да се адаптират. Може би затова и битката с тях е толкова трудна, но не бива да се предаваме.

Сподели във Facebook