Всички хора искат да бъдат щастливи, но много от тях рядко изпитват това чувство. И въпреки че учените го изследват от десетилетия, все още не са открили рецептата за щастие. Все пак напредък има и дори е доказано, че чувството на еуфория, пълнота в живота и любов към себе и към околните не може да се купи с пари. Но доброто финансово състояние определено помага…

От какво зависи щастието

Според психолозите способността на човек да се чувства щастлив зависи само на 10% от външни фактори – условия на живот, пари, образование и др. Съвсем възможно е бедният фермер да е по-щастлив от банкера със заплата от 200 хил. долара годишно. 40% се падат на генетичната предразположеност. Има хора, чиято нервна система щедро изработва хормоните на щастието – ендорфини, серотонин, допамин и окситоцин, независимо от жизнените обстоятелства. Тези късметлии бързо се оправят от тежки преживявания и загуби, биохимията им за кратко време се уравновесява. Други тъгуват и се чувстват нещастни даже, когато седят на празничната трапеза на рождения си ден и са обградени от подаръци и близки хора.

Останалите 50% се дължат на нашите собствени действия – какви цели си поставяме, какви отношения с хората изграждаме. Точно върху тези 50% можем да окажем влияние.

Какво ни пречи да бъдем щастливи

Често хората се стремят към добри оценки, работа с висока заплата и материални облаги, но се оказва, че вътрешното благополучие в много малка степен зависи от тях. Действително новият апартамент и скъпият автомобил осигуряват чувство на удовлетвореност, но за много кратко време, след което с тях се свиква.
Според изводите на учените парите наистина дават чувството на щастие, но до момента, в който годишният доход стигне около 60-70 хил. долара. След това, дори сумата да расте, щастието остава на същото ниво. Според психотерапевта Клей Кокрел, чиито клиенти имат банкови сметки над 50 млн. долара, всички те са нещастни, защото чувстват вина за невероятното си богатство, а все още не изпитват удовлетворение.

Как да бъдем щастливи

  • Купувайте си свободно време

Изследвания показват, че възможността да платиш на професионалисти за битови услуги, прави хората по-удовлетворени от живота си. Ако можете да си позволите заплащането им, ще получите безценно свободно време, което ще увеличи усещането, че сте щастливи.

  • Общувайте и помагайте на другите

Още един важен показател на щастието е колко време прекарвате с други хора, особено с тези, които не са ви безразлични. Според учените даже интровертите се чувстват по-добре, когато започнат повече да общуват. Резултати от изследвания са доказали, че хората, които се грижат за другите и се занимават с благотворителност са по-щастливи от тези, които мислят само за себе си.

  • Вземайте смели решения

Учени от Йейлския университе са стигнали до извода, че хората често избягват промените, за да се предпазят от всякакви сложни ситуации: продължават ужасния си брак, защото разводът е неприятен и труден, не смеят да напуснат работата, която ги отвращава, защото ще останат без сигурна заплата и т.н. Всичко това ги прави нещастни. Но се оказва, че повечето хора са по-устойчиви, отколкото си мислят и могат да се справят с неприятностите в живота си далече по-успешно. Просто трябва да бъдат по-смели в действията си.

  • Не избирайте работа според заплатата

Доказано е, че щастливите хора работят по-добре. И обратно – работата, която ни харесва и ни осигурява усещането за собствената ни значимост, ни прави по-щастливи. Според психолозите, ако изберем работа, която максимално разкрива силните ни страни, ще получаваме удоволствие от всеки ден.

  • Поддържайте полезните бактерии в организма си

Това звучи странно, но категорично е доказано, че бактериите, живеещи в хората, са мощна сила, която може значително да влияе върху настроението и емоционалното състояние. Усещането за щастие може да дойде от употребата на плодове, зеленчуци, черен шоколад и кафе.

Сподели във Facebook