Повечето хора смятат, че няма нищо по-лесно от това сами да си изберат подовата настилка за което и да е помещение вкъщи. Достатъчно е само да определят какво желаят и да посетят магазина или поне сайта му, за да се ориентират в цените и в мострите на предлаганото.

В действителност има доста тънкости, които е добре предварително да се знаят и да се имат предвид. Като например това, че трябва да си дадете сметка дали подът ще се огрява от пряка слънчева светлина, колко е влажно помещението и дали избраната настилка е издръжлива на износване.

Преди всичко при купуването на подова настилка

мостра от нея трябва не само да се види на живо, но и парче от нея да се отнесе в помещението

и да се провери как стои. Защото на снимка тя може да изглежда прекрасно, но в помещението да стои ужасно. Освен това цялото количество трябва да се купи наведнъж. Защото, ако впоследствие установите, че не ви достига, ще се наложи да купите наново, а не се знае дали ще попаднете на същата партида. Тоест има голяма вероятност част от подовото покритие вкъщи да се отличава от останалото по нюанси на цвета.

За да се избегне тази опасност, помещението трябва внимателно да се измери. Ако то е с неправилна форма, се разделя на по-малки правоъгълници, те се измерват и после резултатите се събират.

Когато купуваме подови покрития,

винаги ще се налага да правим избор между два основни типа: естествени или изкуствени.

И в двата случая, независимо дали сме избрали дърво или бамбук за паркет, или балатум, ламинат или керамика, трябва да предпочитаме продуктът да има сертификат. Това е важно, защото, ако изкуственият продукт има сертификат, това означава, че ще има по-малко летливи органични съединения за отделяне, които причиняват замърсявания и заболявания. Ако е дърво или бамбук, сертификатът означава, че добивът е от устойчиво управлявани гори.

След като закупеното подово покритие се донесе вкъщи, най-добре е да се остави между един и три дни в помещението, в което ще се монтира. Така влагата и температурата на подовото покритие ще съответстват на тези в помещението. Ако помещението трябва да се затопля много скоро след монтирането, това трябва да се прави постепенно, за да може настилката да се адаптира.

По принцип дървото и другите естествени покрития не трябва да се слагат във влажни помещения.

Има известна мода обаче някои да монтират паркет в кухните си, защото такъв уют не може да се постигне с керамични плочки или с ламинат. От друга страна, масивният паркет може да се лакира, което на практика го запечатва. Пък и последиците от всяко надраскване, каквото в кухнята е по-възможно, може успешно да се отстранят след циклене и повторно лакиране. Но това пък не е толкова приложимо при трислойния паркет и при ламината, в които се използват повече изкуствени материали.

Общата тенденция при поддръжката на подовите покрития е, че изкуствените се почистват и поддържат много по-лесно, отколкото естествените. Освен това при виниловите покрития и при линолеума напоследък има все повече разновидности, които не са толкова чувствителни към пряката слънчева светлина както преди години и цветовете им не избледняват толкова лесно.

Сподели във Facebook