Стремителният ръст на населението в градовете поставя пред човечеството проблема къде да се погребват починалите? В мегаполисите местата, отредени за гробища, вече са препълнени. Затова градостроители и архитекти си блъскат главите как да изглежда погребението през ХХI век. Появяват се все по-нови и оригинални проекти, а при някои от тях гробищата силно се разминават с традиционната представа.

Екопогребения

Съвременните идеи за прощаване с починалите все повече се вписват в екологичната тематика. Целта е тленните останки на хората да сложат началото на нов живот. Появяват се гробища, в които тялото на починалия се превръща в част от природата.

Например италианският проект Capsula Mundi предлага тленните останки на хората да се поставят в биоразградима капсула, на чийто връх да се посади дърво. След време тялото на починалия ще се осигурява хранителна среда за растенията. Така гробищата на бъдещето ще се превърнат в мемориални паркове от зелени насаждения, а не от мраморни паметници.

Още по-далече стигнаха архитекти от Колумбийския университет. Те предлагат прахът на покойниците да се превръща в лъч светлина. Т.е. газът, който се отделя при разлагането, да се използва за фенери, които ще осветяват алеите на самото гробище.

Подобни проекти обаче не разрешават проблема с недостига на земя – на дърветата все пак ще им е нужно място, а при втората идея гробището си остава, независимо дали е осветено или тъмно. Защо тогава да не се погребват покойниците във вода, която и без това покрива три четвърти от планетата.

В американския щат Флорида вече създадоха „гълъбарник“ на дъното на морето. Пепелта на починалите след кремацията се смесва с цимент и от нея се правят изкуствени рифове. Мемориалът е създаден да напомня за митичната Атлантида.

Погребения в Космоса

Сред екзотичните предложения на пазара на ритуални услуги се появиха и офертите от праха на покойниците да се направят фойерверки или кремираните останки да се отправят в Космоса. Последният път, водещ в орбитата на Земята, ще струва 5 хил. долара, а към Луната или по-далече – 12,5 хил. долара.

В Южна Корея е популярна услугата от косите и праха на починалия да се правят скъпоценни камъни. В резултат се получават кръгли бижута, които се боядисват в различни цветове.

Творческият подход в осмисляне на преходността на битието няма граници. Вече може в буквалния смисъл да се увековечи покойникът чрез изкуството, като пепелта му се смеси с бои и да се нарисува картина.

В търсене на екологичния ефект в някои държави са решили, че от покойника нищо не бива да остава. Погребалните бюра в САЩ и Канада вече предлагат алтернатива на кремацията – разтваряне във вечността. Тялото на починалия се поставя в херметична камера. Тя се пълни с химикал, който разтваря тленните останки за час и половина.

Гробища небостъргачи

Вече съществуват проекти, които предлагат гробищата да не са хоризонтални, а вертикални, което ще спести много място. Memorial Necropole Ecumenica в град Сантос, Бразилия, е вписан в Книгата на рекордите на Гинес  като най-високото гробище в света. То вече е на 32 етажа и съхранява тленните останки на 14 хил. души.

В индийския град Мумбай скоро ще се появи гробище небостъргач Moksha Tower.

Много по-интересен обаче е дизайнерският проект, който ще бъде осъществен в Париж. Вертикалното гробище ще има стъклен покрив, който ще събира слънчевите лъчи и ще ги отразява в езерце, намиращо се в основата на сградата. От вътрешната страна покрай стените ще има спираловидна стълба с просторни площадки, където ще могат да се събират не само роднини на починалите, а и туристи, любуващи се на града. И един любопитен детайл – към всеки погребан човек ще се постави знак, който ще е закрепен от външната страна на зданието и ще свети в деня на неговата смърт. 

Сподели във Facebook