Акценти

19 Декември 2016

Животът днес

Ситуацията не е добра независимо от очаквания растеж

Кольо Парамов, финансов експерт

Икономиката в момента е в сложен капан. Заемната задлъжнялост е голяма, доста фирми са пред фалит, защото не могат да обслужват тези плащания. Като се добави и политическата нестабилност към това, нещата стават много сериозни. Даже съм сигурен, че като се проведат избори и независимо от това, че ще има резултат, трудно ще се конструира ново правителство. Правителството, което ще осигури новият президент след 22 януари 2017 година, няма да бъде правителство, което само ще се погрижи за следващи избори. То ще трябва да се заеме и с важните държавни проблеми. Технократската и експертната му основа трябва да бъде сериозна, защото може да управлява по-дълго време, за да не се насложи негатив към общата икономика и ангажиментите ни към европейските проекти. А ако не използваме европейските пари навреме, нещата няма да звучат добре. В другите страни, които имат политическа криза, но икономиката им бележи растеж, каквато е Испания, там има друга последователност по отношение на ангажиментите и правомощията, които имат местните структури. Тук, като блокира например Министерството на земеделието и Фонд „Земеделие“, 50 стада отиват веднага на заколение. Общата икономическа ситуация не е добра независимо от растежа, който прогнозираме и се очаква.

Реформите се нуждаят от подкрепата на парламент

Георги Стоев, управляващ съдружник в „Индъстри Уоч“

Краткият отговор е - зависи какви са политическите сътресения. Ако те са така да се каже нормалните за една нестабилна коалиция – варианти за предсрочни избори, служебно правителство, прогнозирането ще е по-трудно, но не виждам драматични рискове. Може да се живее икономически в такава среда. Не смятам, че икономиката е толкова зависима от решенията на администрацията и слава богу. Все пак икономиката е извън държавата, говорим за инвестиции в частния сектор, в промишлеността. Разбира се, че има нужда от сериозни промени в някои сфери, от сериозни реформи. Но те не са се случили и по време на стабилно управление. От тази гледна точка, ако сравним една стабилна политическа ситуация с една нестабилна, не виждам с какво едната да е по-положителна за икономиката от другата. При стабилното мнозинство, което ни управлява, нямаше сериозни реформи в най-критичните сфери, като здравеопазването, пенсионното дело, енергетиката. Една икономика, която е достатъчно конкурентна, която е достатъчно гъвкава, няма нужда от толкова много политически реформи и тя може да върви и без правителство. То може да е служебно или друго, но в една среда, в която има тежки сфери, които спешно се нуждаят от реформи, е необходима подкрепа от парламент, който да извърши тези реформи.

Политическата турбуленция не бива да продължава дълго

Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Зависи колко време ще продължи политическата турбуленция. Ако става въпрос за по-дълго време, тогава няма как да се вземат дори оперативни решения от министерствата. За икономиката дълъг период от време са два или три месеца. При всяко надхвърляне на такъв период и представете си администрация на централно ниво, която не работи, тогава икономиката също ще буксува. В някои страни като Испания икономиката може и да работи, но в България засега историята показва, че когато има подобни проблеми, администрацията не функционира. И това не е режимът на служебно правителство. Администрацията не функционира, когато може да е разтоварена от отговорност, т.е. няма пред кого да я носи. Ако имаме дори и служебен министър, пред него се носи отговорност. Но пред министър в оставка това не е така. Вероятно има бизнес, който е лобистки настроен, подчинен или функционира на базата на някакви държавни поръчки. Но това е по-скоро изключение. Голямата част от нормално функциониращия, работещ бизнес не действа по такъв начин, но има взаимодействие с администрацията – за уреждане на всякакви документи, за разрешителните режими и така нататък. Има и друг бизнес, който е засегнат от стартиране или изпълнение на европейски проекти.

Сподели във Facebook