Във време, в което медийното пространство – и ефирът, и Интернет и печатът са пълни с негативизъм, политиканство, интриги, клюки и чалга, има все пак и територии на духа, които ни припомнят, че човек не е просто потребител на стоки и физиология…

Предаването за опера, балет, операта и мюзикъл по Националното радио „Каста дива“ е безспорно най-качественото и най-дълго съществуващо предаване за музикално-сценични изкуства в българския ефир. Наскоро то отпразнува своя 30-и рожден ден с празнично издание пред легендарното Първо студио на БНР. И, разбира се, гостите бяха посрещнати със знаковата музика от операта „Норма“ на Белини, която е звуковата емблема на предаването. А присъствието на Габриела Георгиева, нашето забележително сопрано, която е сред най-добрите изпълнителки на Норма в света, донесе на празника допълнително очарование.

Всъщност поводът за радост беше троен,

защото свои годишнини освен предаването имаха неговата водеща от 15 години Росица Кавалджиева, отбелязваща сребърен творчески юбилей, и дългогодишната музикална редакторка Красимира Йорданова - живата памет на класическото направление в радиото, която над 60 години (!) продължава да допринася за музикалната култура от ефира. Празникът беше уважен от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който връчи почетни грамоти на екипа на предаването и подчерта, че БНР и Националната опера са две души в една, защото чрез радиото операта достига до най-много хора. За своя принос към българската музикална култура редакторката Красимира Йорданова беше отличена с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“, връчено ѝ лично от председателя на съюза Станислав Почекански.

Генералният директор на БНР Милен Митев заяви на тържеството, че се гордее с постигнатото от „Каста дива“ и от екипа на класическата музика през годините. „Музикалните предавания ни дават възможност да поемем глътка въздух, да се насладим на красивото и естетичното, създадено от други хора. Да се порадваме на нещо, което ни обединява със своите естетически качества“, каза генералният директор.

Известният баритон Александър Мутафчийски, солист на Националния музикален театър, изпълни обичани произведения като поздрав за колегите си от радиото. На тържеството присъстваха примабалерината Сара-Нора Кръстева, директорът на фондация „Аполония“ Маргарита Димитрова, много музиканти и почитатели на предаването „Каста дива“.

То тръгва в ефира на БНР на 6 март 1993 г. като наследник на оперните концерти, които дотогава се излъчват в събота преди обед още от създаването на програма “Хоризонт”. Водещата Росица Кавалджиева специално подчерта заслугите на рано отишлата си от този свят Олга Камбурова за развитието на класическата музикална линия в „Хоризонт“. В момента предаването се излъчва всяка неделя от 20 до 22 часа.

Сподели във Facebook